Kultura
0

U Austriji prezentiran Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground

FENA
Projekt Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground bit će predstavljen na jesen ove godine u Muzeju moderne umjetnosti u Beču - MUMOK.

To je najavljeno danas na konferenciji za medije u MUMOK-u, koju su upriličili predstavnici Federalnog ministarstva kulture Republike Austrije i Projekta Bijenale, a prisustvovali su brojni novinari najznačajnijih austrijskih medija.

Ministar kulture Austrije Joseph Ostermayer izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je Republika Austrija, uz Republiku Albaniju, ove godine partner u organizaciji “ovog značajnog i izvanrednog umjetničkog projekta”.

Također, najavio je svoj dolazak na svečano otvaranje trećeg ciklusa projekta Bijenala koje će biti otvoreno 24. aprila.

"Sa nestrpljenjem čekam da vidim postavljene umjetničke radove i osjetim atmosferu kojom ste oživjeli Atomsko sklonište", poručio je.

Direktor i osnivač Projekta Bijenale Edo Hozić opisao je povijest Projekta, kazavši da današnji dan predstavlja krunu uspješnosti rada Direkcije Projekta i stvara obavezu da nastave raditi na promociji savremene umjetnosti u BiH i široj regiji.

O kustoskom konceptu trećeg ciklusa Projekta Bijenale D-0 ARK Underground govorili su selektori Anton Lederer i Adela Demetja.

U popodnevnim satima, u Federalnom ministarstvu kulture Austrije održana je prezentacija Projekta Bijenale, a prikazan je i film o prethodna dva Bijenala.

Na prezentaciji su izložena 36 printa umjetničkih radova iz ARK-a, među kojima su i radovi bh. umjetnika iz kolekcije D-0 ARK Underground Danice Dakić, Edina Numankadića, Almina Zrne, Ibre Hasanovića, Igora Bošnjaka, Nebojše Šerića Shobe i Nenada Maleševića, saopćeno je iz Direkcije Projekta Bijenale savremne umjetnosti D-0 ARK Underground.