|

Teatarski opservatorij: Premijera predstave "Mama 22" u SARTR-u

Teatarski opservatorij: Premijera predstave "Mama 22" u SARTR-u
8
Klix.ba
8.12.2014. u 08:35
0
komentara
8

dijeljenja
Sarajevski ratni teatar će, u koprodukciji sa Akademijom scenskih umjetnosti iz Sarajeva i Studiom lutkarstva Sarajevo, u utorak, 16. decembra 2014. u 20h predstaviti premijeru predstave "Mama 22" u sklopu programa Teatarski opservatorij.
Ova drama je nastala kao diplomski rad Džejne Avdić na predmetu Dramaturgija na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo, pod mentorstvom profesorice Dubravke Zrnčić-Kulenović. Nakon premijere, slijedi prva repriza u srijedu 17. decembra u 20 sati.

U predstavi igraju Sonja Goronja, Ivana Vojinović, Emir Fejzić i Sanjin Arnautović, a radnja se dešava u neodređenom prostoru i vremenu, između sjećanja, snova i jave.

Glavni lik Kćerka, se suočava sa smrću svoje Majke. U svojoj dvadeset i drugoj godini života, svakog 22. u mjesecu Kćerka sanja san koji joj na simboličan način ukazuje na ono što će se dogoditi, međutim ona nije svjesna toga u tom trenutku. Tek kada se ono što je nagoviješteno desi ona osvijesti svoj san. U njen svijet ulazi i Charlie Chaplin - lutalica, koji traži svoje mjesto, i svoju sreću koja mu uporno klizi iz ruku, baš kao što i kćerka traži svoju. On ima funkciju da je ohrabri i potakne da nastavi dalje – kao neko drugo ja, oponent samoj Kćerci. Paralelno, što se dešava Majci dešava se i Kćerci. Obje putuju, ali ne na isti način - Kćerka fizički, a Majka metafizički. Postavlja se pitanje da li vrijeme prolazi ili mi prolazimo? Gdje nam je kraj? Ima li kraj kraja?

"Za mene je ovo nevjerovatno iskustvo i neprocjenjivo velika stvar, kako zbog činjenice da me afirmiše kao mladu bh autoricu, tako i zbog činjenice da je meni lično ova drama, i sama tema jako bitna, te da je drama posvećena mojoj rahmetli mami", izjavila je Džejna Avdić, autorica teksta.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.