Mlade glumačke nade
79

Tarik Džinić i Lidija Kordić o diplomskoj predstavi: Intrigantno je manipulaciju igrati na sceni

Piše: E. Lj.
Tarik Džinić i Lidija Lejla Kordić udružili su snage u duodrami "Mali bračni zločini" kojom će zaokružiti četverogodišnji studij glume na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Riječ je o tekstu u kojem je francuski dramatičar i filozof Eric-Emmanuel Schmitt spojio melodramu i triler, a u kojem supružnici u psihološkoj igri istine i laži preispituju svoju ljubav ili ono što je od nje ostalo.

"'Mali bračni zločini' govore o obostranoj manipulaciji u ljubavnom odnosu u kojem je stalno prisutna igra istine i laži što je vrlo intrigantno za igrati na sceni. Druga stvar koja nas je privukla je sam žanr s kojim se nismo susreli do sada na akademiji pa smo htjeli istražiti psihološku dramu i triler", rekli su Kordić i Džinić dodajući da su ovu priču odabrali prvenstveno zbog slojevitosti i zahtjevnosti uloga.

Intenzivne probe pod mentorstvom profesorice Jasne Žalice traju od aprila i već je sve spremno za premijerno izvođenje koje će biti upriličeno 1. juna u 20 sati na Otvorenoj sceni Obala, a koje, priznaju nam, jedva čekaju.

"Radi se o formi duodrame i sve vrijeme smo oboje prisutni na sceni. Radili smo mnogo, probe teku vrlo produktivno, zaigrano i organizovano, a mi smo u konačnici veoma zadovoljni procesom i samim rezultatom", rekao je Džinić.

Nada se da će ova predstava imati dug život na daskama profesionalnog pozorišta.

"Ova predstava zahtjeva komornu scenu, jer se radi o intimnoj priči između dvoje ljudi. Razmišljali smo da ova predstava postane dio repertoara nekog sarajevskog pozorišta, a sigurno će živjeti jer već u planu imamo jedno gostovanje", otkrio je.

Tarik Džinić i Lidija Lejla Kordić su talentovani mladi glumci čije je glumačko umijeće bh. javnost već upoznala. Džinić je publika upoznala i zapamtila kroz ulogu mladog Izeta Fazlinovića u seriji "Konak kod Hilmije", dok je ime Lidije Lejle Kordić poznatije pozorišnoj publici kojoj se predstavila ulogom Julije u predstavi "Romeo i Julija" Selme Spahić.

"Akademija zahtjeva potpunu predanost, strast i prisutnost. Mislim da posao mladog glumca u BiH nosi sa sobom još veću dozu odgovornosti, osvještenosti i neprestanog rada na sebi", rekao je Džinić.

U narednom periodu Tarika Džinića čekaju novi projekti na nezavisnoj sceni i nastavak već započetih snimanja, a Lidiju Kordić gledat ćemo u filmovina "Sin" Ines Tanović i "Pun mjesec" Nermina Hamzagića koji su trenutno u fazi postprodukcije.