Kultura
2

"Tajna džema od malina" vas još jednom vodi u magični svijet Karima Zaimovića

FENA
Repertoar Scene MESS Internacionalnog teatarskog festivala MESS, nudi ljubiteljima i ljubiteljicama teatra priliku da u srijedu (11.02), četvrtak (12.02) i petak (13.02) gledaju predstavu “Tajna džema od malina“ te još jednom uđu u magični svijet Karima Zaimovića.

Predstava u režiji Selme Spahić, produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR, te u koprodukciji Fondacije Karim Zaimović, WARM i Festivala MESS, predstavit će se ponovo sarajevskoj publici, a drugo igranje će se ujedno održati u okviru festivala Sarajevska zima, te će se nakon predstave održati i razgovor sa autorima i autoricama.

Nastavljajući praksu promovisanja svih pozorišnih struka, Scena MESS februar obilježava kao mjesec autorske muzike. Autor muzike predstave “Tajna džema od malina“, Damir Imamović, istakao je da je rad za pozorište uvijek veliki izazov, ali i važna škola, te da je poseban osjećaj raditi projekat kojim se prikazuje magični svijet Karima Zaimovića.

"Vjerujem da ništa nije toliko blisko kolektivnom stvaralaštvu kao što je to pozorište. Moraš podrediti svoja vlastita sviđanja logici procesa i ukupne vizije onoga što se radi, a opet biti kreativan i dati svoj doprinos. Nekada su ograničenja koja ti dođu s polja najbolji kreativni poticaj“, naveo je Imamović te dodao da je “Tajna džema od malina“ sada već tekst kultnog statusa.

Muzički koncept predstave čine omiljena muzika Karima Zaimovića u spoju sa začudnim orguljama koje prate likove Nevidljivog čovjeka, Poručnika Hiršfica, Čovjeka sa Šiljinim licem, Nju, Karima ili njegovog alter-ega, Pedra Panamu. Imamović je istakao da je muzikom želio prikazati različite svjetove o kojima je Zaimović govorio.

“Bilo nam je važno uvesti ljude u svijet Karima Zaimovića i njegovih likova, u tu posebnu mješavinu realnosti i fikcije", rekao je Imamović te dodao da svi gledatelji i gledateljice spojem priča i muzike ulaze u magični prostor kojim bježe od svakodnevnice u svijet mašte.

U ostatku februarskog repertoara Scene MESS, publika će imati priliku pogledati predstavu “Koncert ptica“ u četvrtak 19. februara u Kamernom teatru 55 sa početkom u 20 sati te predstavu “Gospodin Jastuk“ u četvrtak 26. februara u Pozorištu mladih od 20 sati.