Kultura
9

Suvada Borić-Šaćiragić predstavila izložbu "Moji prijatelji i ja"

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
"Moji prijatelji i ja", naziv je 11. samostalne izložbe radova Suvade Borić-Šaćiragić koja je otvorena večeras u Galeriji "Preporod" u Sarajevu.

Riječ je o autorici koja je cijeli život provela u Sarajevu, gdje je završila Prirodno-matematički fakultet te odbranila doktorsku disertaciju iz oblasti zaštite životne sredine. Ipak, slikanje je uz ekologiju ostalo njena najveća životna ljubav.

Ovdašnjoj publici predstavila se s 30 slika, rađenih tehnikom ulja na platnu. Radovi su nastali u posljednje dvije godine, a tema svih je priroda, prvenstveno pejzažno slikarstvo i mrtva priroda.

Govoreći o nazivu izložbe, naglašava da je riječ o njenim veoma dragim prijateljima, slikarima koji, nažalost, nisu više među živima - Mario Mikulić, Vlado Vojnović i Miroslav Bilać.

"Moj osnovni pokretač je ljubav prema trojici slikara koji su ostavili veliki utisak na moje slikarstvo, a ovom izložbom želim im se zahvaliti", istaknula je Suvada Borić-Šaćiragić.

Za Marija Mikulića autorica navodi da je bio izvanredan portretist, Vladu Vojnovića nazvala je ikonom bh. slikarstva, koji je kao likovni pedagog obučio mnoge generacije današnjih istaknutih umjetnika, dok je Miroslava Bilaća doživljavala kao tihog slikara koji je sve svoje emocije pretakao u djela.

"Sve su to radovi koje su mi oni poklonili. Svaki od ovih umjetnika radio je i moj portret te će i ti radovi biti izloženi. A i ja sam se prvi put okušala u portretu, te sam naslikala autoportret kao moj prvi i početnički rad", navela je.

Borić-Šaćiragić kaže da ne bi mogla zamisliti život bez slikanja, mirisa boja i prirode u kojoj nalazi svu svoju inspiraciju i veliku ljubav.

"Opet je tu cvijeće, to su vrlo vesele i vedre slike koje posmatraču služe da se odmori i uživa u njima te da se nađe u onim predjelima Bjelašnice na kojima sam provela ljeta i gdje sam našla najveći izvor mojih motiva. Također, na slikama je i moja bašta koja je puna cvijeća, te se tako na slikama može vidjeti i pogled na Sarajevo iz mog ateljea, kao i magnolije, begonije ili lavanda iz bašte", poručila je.

Izložbu, koja će se moći pogledati do 19. decembra, otvorio je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, a osvrt na radove dao je likovni kritičar Vojislav Vujanović.