Režija Adisa Bakrača
0

Sutra će se u Pozorištu mladih u Sarajevu održati premijera predstave "Lutka"

I. S.
Detalj iz predstave "Lutka" (Foto: T. S./Klix.ba)
Detalj iz predstave "Lutka" (Foto: T. S./Klix.ba)
Sutra u 20 sati će se u Pozorištu mladih Sarajevo održati premijera predstave "Lutka". Režirao je Adis Bakrač, a tekst je napisao Miro Gavran. Glavne uloge tumače Belma Lizde-Kurt i Damir Kustura.

Reditelj Bakrač kazao je kako nije bilo dvoje oko toga hoće li raditi prema Gavranovom tekstu.

"Tražili smo aktuelan tekst koji će na izvjesan način biti i komedija i imati elemente drame i tragedije. Čitajući materijale na red je došao tekst 'Lutka' sjajnog pisca Mire Gavrana. Nije bilo dvojbe oko hoćemo li raditi ovaj tekst. Radi se o četrdesetogodišnjem muškarcu koji na konkursu dobije savršenu ženu lutku-robota. Odluči da živi s njom, smatrajući da će to biti ispunjenje svih njegovih snova. U početku je sve super, ali kako priča odmiče vidi da nije sve idealno. Počeli smo raditi u februaru, ali smo morali napraviti dvije pauze zbog situacije s koronavirusom. Međutim, ovo se nije odrazilo na sam proces ni na rezultat predstave. Nalazimo se pred premijerom, izuzetno sretni i zadovoljni. Naravno, publika će dati svoj konačan sud", rekao je.

Izrazio je zahvalnost timu koji je radio na nastajanju "Lutke".

"Predstavu bih nazvao spojem komedije i drame s elementima apsurda. Mislim da je jako zabavno da se o ozbiljnim problemima progovara i na duhovit način. Vrijeme u kojem živimo je i komično i tragično tako da je ova predstava refleksija vremena u kojem živimo. Predstava je namijenjena i tinejdžerima i odraslima. Želimo da svi uzrasti uživaju u Pozorištu mladih. Belma-Lizde Kurt i Damir Kustura pokazali su izuzetne glumačke sposobnosti. Narda Nikšić radila je scenografiju, a Amna Kunovac-Zekić bila je zadužena za kostimografiju. Hamo i Nećko iz grupe Konvoj osmislili su muziku. Okupila se mala, ali kvalitetna ekipa. Svi smo dali svoj maksimum", naveo je.

Izjavio je kako je proces režiranja predstave nepredvidiv, ali da se upravo u tome krije ljepota ove profesije.

"Za mene kao reditelja bio je izazov napraviti dramu koja traje 75 minuta i biti zanimljiva. Svaka nova predstava je izazov za reditelja, glumca i sve ljude koje učestvuju u njenom stvaranju. Tu nemamo kalkulacija, svaki put je avantura. Znamo da nas čeka puno prepreka koje ne možemo u startu predvidjeti, ali mislim da je to jedna od draži našeg posla", zaključio je Bakrač.

Prva repriza će se održati u četvrtak, 17. juna u 20 sati. Rezervaciju ulaznica moguće je izvršiti na brojeve telefona 033 442 572 i 033 205 799, kao i putem Facebook stranice Pozorišta mladih. Blagajna Pozorišta mladih otvorena je svakim radnim danom od 12 do 14 sati i dva sata prije početka predstave.