Galerija BlackBOX
0

Suština volonterizma na zanimljivim fotografijama

Sarajevo-x.com
U sarajevskoj galeriji BlackBox u srijedu navečer je otvorena izložba fotografija "Volonteri u akciji", na kojoj je predstavljeno 20 fotografija izabranih od 100 pristiglih na konkurs SEEYNa.

Dodijeljene su nagrade autorima Andriji Vrdoljaku, Nemanji Šiljegoviću i Adeline Charnet, dok su posebno pohvaljeni radovi autora Mahira Vranca i Anreja Misirlića.

Autori čije su fotografije još prikazane na izložbi u galeriji BlackBox su: Adelita Selmić, Andrea Curea, YCC-Bitola, Jelena Živanović, Kenan Kuhinja, Ana Tešić, Ljubomir Todorović, Mario Iličić, Mario Radaković, Mirza Softić, Nino Jovišić, Senad Tahmaz, Velija Hasanbegović, Irena Režić, Lazar Čovs.

Žiri su sačinjavali: Dušan Jovanović, Domagoj Kovačić, Tamara Zablocki i Dražen Grujić.

Otvaranju je prisustvovalo i oko 50 gostiju iz zemalja regiona, Evropske unije i SAD-a, kao i predstavnici međunarodnih organizacija koji su se u Sarajevu okupili povodom regionalnog seminara "Mladi Jugoistočne Evrope za evropsku godinu volontiranja 2011", kojeg organizira Mreže mladih Jugoistočne Evrope (SEEYN) u periodu od 20. do 25. juna 2011. godine u Hotelu Saraj u Sarajevu.

Najboljih dvadeset fotografija, a i sami pobjednički radovi, foto konkursa Volonteri u akciji izabrani su jer su iz više uglova uspjeli odgovoriti na zadatu temu i istovremeno pokazali najrazličitije načine percipiranja volonterizma uopšte.

Sve izabrane fotografije nisu uspjele samo prikazati volontersku akciju i biti dokumentom očekivane aktivnosti poput pomaganja djeci, čišćenja zelenih površina od otpada, podizanja ekološke svijesti ili prikupljanja pomoći za područje naše planete koje se našlo u nevolji, nego su dočarale i specifičnu atmosferu volonterizma, zajedništva i jedinstva oko plemenite ideje, ali i pokazale zavidno umijeće autora u korištenju tehničkih mogućnosti izabranog medija. Osmijeh, zatečeni ambijent, detalj iz pozadine akcije ili spontani potez rukom postali su na ovim fotografijama odjek suštinske ideje volonterizma.

Pobjedničkim fotografijama je zajednički suptilni odmak od konkretnosti teme: Andrija Vrdoljak je uspio dočarati gašenje požara, tako da nas prizor više asocira na ulje na platnu nego na dokumentarnu fotografiju, Adeline Charnet se posvetila detalju pomoću kojeg tek naslućujemo o kakvoj bi aktivnosti i pomoći moglo biti riječi, dok je Nemanja Šiljegović pažnju obratio na spokoj i zadovoljstvo koje dolazi nakon posla odrađenog za dobrobit zajednice.

Takvi prikazi, pomalo odmaknuti od direktnog prikaza akcije, govore mnogo više u smjeru onoga što trebamo znati o volonterima i volonterskim djelima: njihov cilj je ispunjen tek sa dobrim osjećajem svih učesnika, uživanjem u djelovanju i osmjesima na licima pomagača i onih u nevolji.

Izložba traje do 30.06.2011. do 12 sati.