{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Student ALU-a Eldin Herić dobitnik Njujorške umjetničke rezidencije za 2018. godinu

7.2.2018. u 08:23
831
9
Student ALU-a Eldin Herić dobitnik Njujorške umjetničke rezidencije za 2018. godinu
831
Student ALU-a Eldin Herić dobitnik Njujorške umjetničke rezidencije za 2018. godinu
Eldin Herić
Student Akademije likovnih umjetnosti (ALU) u Sarajevu Eldin Herić, koji je radio trenutni dizajn portala Klix.ba, dobitnik je Njujorške umjetničke rezidencije za 2018. godinu, objavio je Bosanskohercegovački Film Festival (BHFF).
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kao nagradu za njegov rad na dizajnu promotivnih materijala za BHFF 2018, Eldin će posjetiti New York tokom festivala i predstaviti svoj projekat pred BHFF publikom.

Od 2015. godine ALU i BHFF rade u kolaboraciji na izradi grafičkog dizajna koji se koristi za promotivne svrhe bh. film festivala u New Yorku. Svake godine od tada, Akademija likovnih umjetnosti zajedno sa BHFF-om organizuje takmičenje za studente grafičkog dizajna na trećoj i četvrtoj godine na ALU da pripreme grafičke prijedloge koji su se koristili na BHFF-u. Ideja projekta je da omogući studentima rad na live projektu, te da im ujedno pruži izazov da primjene i izoštre svoje dizajnerske sposobnosti i da time steknu dodatno iskustvo koje će im biti od koristi u profesionalnoj karijeri.

U 2018. godini osam studenata sa Akademije likovnih umjetnosti, u sararadnji sa kustoškim timovima u Sarajevu i u New Yorku, predalo je svoje umjetničke prijedloge na konkurs. Kustoški timovi su potom odabrali pobjednika, studenta grafičkog dizajna Eldina Herića. Eldinov rad prikazuje dva mosta koja povezuju simbolične zgrade iz BiH i New Yorka, dok u centru stoji Kip slobode.Cilj projekta je da se pripremi umjetnički rad koji predstavlja identitet BiH ali i New Yorka i koji bi tumačio kako se te dvije različite kulture preklapaju kroz BHFF. Teme filma, identiteta, dislokacije, i kulturoloških stereotipa su uključene u odabranu umjetničku viziju i rješenje.

ALU i BHFF vjeruju da će posjeta New Yorku biti od velikog značaja za Eldinov akademski i profesionalni razvoj, kao i inspiracija za ostale sudionike konkursa.

Prijedlozi studenata koji su sudjelovali na projektu također će biti prikazani na Svečanom zatvaranju BHFF-a.

BHFF je zahvalna organizaciji Trust For Mutual Understanding za finansijsku podršku tokom ovog projekta, kao i kustoskom timu u Sarajevu, profesoru Akademije likovnih umjetnosti Bojanu Hadžihaliloviću i Sandru Drinovcu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: