|

Stripower - stripom protiv nasilja

Stripower - stripom protiv nasilja
47
Klix.ba
5.12.2014. u 12:05
0
komentara
47

dijeljenja
1/5
2/5
3/5
4/5
5/5
U četvrtak je u prostorijama OŠ "Grbavica 1" predstavljen album Stripower-stripom protiv nasilja, u organizaciji Fondacije Publika.
Stripower-stripom protiv nasilja je i naziv istoimenog projekta Fondacije Publika koji je realizovan u 2014. godini, a započeo je sociopedagoškim i strip radionicama, održanim u Sarajevu, Travniku, Zenici, Palama, Mostaru, Istočnom Sarajevu, te u okviru Kid’s festivala.

Rezultat konkursa, raspisanog za sve osnovne i srednje škole u BiH, kao i izložba svih pristiglih radova i dodjela nagrada najuspješnijim autorima doveli su u finalnom dijelu do štampanja istoimenog fanzina “Stripower” s izborom najzapaženijih radova.

U projektu je učestvovalo preko trideset škola iz cijele BiH sa tačno 143 crteža, a u album Stripower-stripom protiv nasilja uvršteno je 25 najboljih radova.

Tema konkursa je bila nenasilje, a učesnici konkursa su kroz strip, njima omiljeni medij, promišljali različite situacije i tretirali razne forme nasilja: fizičko nasilje u porodici, zatim psihičko kao što su mobbing u školi ili bulling na ulici i u kvartu, svađa na igralištu, huliganstvo u tramvaju, cyber nasilje, zlostavljanje životinja, nemaran odnos prema prirodi, nepoštivanje starih osoba, destruktivan odnos prema stvarima, verbalni napadi, ali i simbolično i nevidljivo nasilje.

Ukoliko je naposljetku očigledno da se strip u fanzinu “Stripower” pokazuje kao vitalan i univerzalan medij koji djeci pruža prostor i moć za stvaranje njihovog ljudskog potencijala; ako se kroz fanzin, kao pedagoški alat, može vjerovati da su djeca, kada su aktivna, kreativna i odgovorna, u stanju tražiti nenasilna rješenja i da ih često znaju i naći, onda je jednostavno Stripower poslao svoju poruku: na djecu se može računati, ne samo, ponekad nažalost, kao na aktere nasilja nego i kao na multiplikatore poruka nenasilja, saopćeno je iz Fondacije Publika.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.