Kultura
47

Stripower - stripom protiv nasilja

Klix.ba
U četvrtak je u prostorijama OŠ "Grbavica 1" predstavljen album Stripower-stripom protiv nasilja, u organizaciji Fondacije Publika.

Stripower-stripom protiv nasilja je i naziv istoimenog projekta Fondacije Publika koji je realizovan u 2014. godini, a započeo je sociopedagoškim i strip radionicama, održanim u Sarajevu, Travniku, Zenici, Palama, Mostaru, Istočnom Sarajevu, te u okviru Kid’s festivala.

Rezultat konkursa, raspisanog za sve osnovne i srednje škole u BiH, kao i izložba svih pristiglih radova i dodjela nagrada najuspješnijim autorima doveli su u finalnom dijelu do štampanja istoimenog fanzina “Stripower” s izborom najzapaženijih radova.

U projektu je učestvovalo preko trideset škola iz cijele BiH sa tačno 143 crteža, a u album Stripower-stripom protiv nasilja uvršteno je 25 najboljih radova.

Tema konkursa je bila nenasilje, a učesnici konkursa su kroz strip, njima omiljeni medij, promišljali različite situacije i tretirali razne forme nasilja: fizičko nasilje u porodici, zatim psihičko kao što su mobbing u školi ili bulling na ulici i u kvartu, svađa na igralištu, huliganstvo u tramvaju, cyber nasilje, zlostavljanje životinja, nemaran odnos prema prirodi, nepoštivanje starih osoba, destruktivan odnos prema stvarima, verbalni napadi, ali i simbolično i nevidljivo nasilje.

Ukoliko je naposljetku očigledno da se strip u fanzinu “Stripower” pokazuje kao vitalan i univerzalan medij koji djeci pruža prostor i moć za stvaranje njihovog ljudskog potencijala; ako se kroz fanzin, kao pedagoški alat, može vjerovati da su djeca, kada su aktivna, kreativna i odgovorna, u stanju tražiti nenasilna rješenja i da ih često znaju i naći, onda je jednostavno Stripower poslao svoju poruku: na djecu se može računati, ne samo, ponekad nažalost, kao na aktere nasilja nego i kao na multiplikatore poruka nenasilja, saopćeno je iz Fondacije Publika.