Maršala Tita 56
140

Skaka i Topić pred otvaranje Imperijala: Važno je da ovakva mjesta nastave živjeti

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i predsjednik Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" Franjo Topić obišli su u četvrtak prostor bivšeg kina Imperijal u centru Sarajeva. Razlog posjete je revitalizacija kultnog mjesta koje će od 14. decembra imati novu namjenu i ime - Brew Society Imperijal.

Brew Imperijal Society je zamišljen kao kulturna platforma za mlade i mjesto okupljanja, a za petak u 14 sati predviđeno je "soft otvaranje" nakon kojeg će biti prikazan dokumentarni film "Brew: Priča o raji, craftu i pivu" i predstava "Elektra".

"Ovo sarajevsko legendarno mjesto dobija novi oblik i počet će iznova da živi. Napravljeno je jedno novo mjesto susreta i Sarajevo je obogaćeno i građanima i turistima. Također, Grad će se potruditi da neke od svojih sadržaja prebaci na novu lokaciju. Grad do sada nije finansijski podržao ovaj projekt, ali nadam se da ćemo uspostaviti saradnju. Važno je što ovakva mjesta nastavljaju živjeti. Ovdje je 1915. prikazan prvi film i ovo mjesto ćemo obilježiti jednom simboličnom pločom ispred ulaza", rekao je Skaka.

Franjo Topić je izrazio žaljenje što je Imperijal jednu cijelu deceniju zjapio prazan.

"Ovo je jedno od najvažnijih mjesta u gradu i neće biti samo gostionica, nego i mjesto gdje će se održavati brojni događaji. Također, i Napredak će ovdje realizirati neke svoje programe. Napretkova palača je napravljena 1913. godine i to je bio prvi primjerak secesije u Sarajevu", zaključio je Topić.