Kultura
194

Sitan vez: Sve je više onih koji žele očuvati bh. baštinu

Klix.ba
Pred prepunom salom Kamernog teatra 55, u toploj atmosferi tradicionalne bosanske sobe publika je imala priliku putovali kroz mjesta i gradove duž čarobne nam domovine i otkriti izgubljene bisere bosanske tradicionalne urbane pjesme.

Zanin Berbić (saz, violina i vokal) i prof. Mirza Babanović (harmonika) su uz moderaciju dr. Semira Vranića publici predstavili manje poznate sevdalinke.

“Iako posjedujemo bogatu muzičku baštinu, uporno se fokusiramo na i interpretiramo oko stotinu sevdalinki. Organizacijom ovakvih događaja Sitan Vez nastoji afirmirati sevdalinke koje su pale u zaborav i zbog toga mi je izuzetno drago", pojasnio je dr. Semir Vranić, entuzijasta koji se već dvadeset i dvije godine bavi sakupljanjem, proučavanjem i digitalizacijom sevdalinki. Iz njegovog predanog rada proizašao je najbogatiji digitalni arhiv sevdalinki na svijetu.

Večer odabranih sevdalinki je bila samo jedna od večeri u organizaciji Sitnog veza. Organizator navodi: "Sitan vez je proizišao iz svojevrsnog revolta spram opšte letargije prisutne u našem društvu. Kao izvore te letargije vidimo manjak samopouzdana, a kao izvor tog manjka samopouzdanja vidimo manjak samopoštovanja. Stoga, Sitan vez ima za cilj podizanje svijesti o sopstvenoj kulturi, tradiciji, historiji i naciji. Vođeni tom strateškom vizijom nastojimo aktivno učestvovati u kreiranju sopstvene stvarnosti i budućnosti. Ovim događajima želimo ponuditi alternativan način druženja, uz učenje, u nadi da ćemo prisutne potaći da se aktiviraju i doprinesu našem društvu".

Događaji su pažljivo osmišljeni tako da animiraju publiku i potiču diskusiju, a organizovani su na različitim inspirativnim lokacijama.

Više o proteklim i nadolazećim događajima Sitnog veza možete pročitati na Facebooku.