|

"Sit down komičar" Jasmin Džemidžić završava turneju u Sarajevu

"Sit down komičar" Jasmin Džemidžić završava turneju u Sarajevu
86
Klix.ba
20.12.2014. u 20:35
2
komentara
86

dijeljenja
"Sit down komičar" Jasmin Džemidžić završava turneju u Sarajevu
U utorak 23.12. u 20 sati u Kamenom teatru 55 u Sarajevu završava se turneja "sit down komičara".
Prva bosanskohercegovačka stand up turneja pod nazivom “Sit down komičar”, koja je počela u Bihaću, te obišla Livno, Mostar, Trebinje, Bijeljinu, Brčko, Tuzlu, Banju Luku i Prijedor, ovog utorka završit će svoj put u Sarajevu uz veliki show i izložbu fotografija.

Jasmin Džemidžić, jedini sit down komičar, zajedno sa stand up komičarima Navidom Bulbulijom i Filipom Andronikom obišao je devet gradova u Bosni i Hercegovini, te kroz cjelovečernji stand up show nasmijao publiku, ali i osvrnuo se na problem nepristupačnih kulturnih institucija sa kojim se susreću osobe sa invaliditetom.

"Jedne večeri pozvao sam Jasmina na premijeru predstave koju sam režirao u Kamernom teatru 55 'Bajka koju idiot priča', nakon čega mi je Jasmin rekao da nikada nije bio na predstavi Kamernog teatra 55 zbog nepristupačnosti prostora osobama sa invaliditetom. Uz pomoć osoblja teatra unijeli smo Jasmina na predstavu i te noći rodila se ideja za projektom koji bi svima omogućio jednak pristup sceni i gledalištu. Kamerni teatar 55 u Sarajevu je specifičan po tome što je od svih lokacija na kojima smo predstavljali projekat, ova najnepristupačnija budući da se nalazi na trećem spratu stambene zgrade koja nema lift", izjavo je Emir Kapetanović, režiser i idejni tvorac projekta.

U režiji Emira Kapetanovića, Jasmin Džemidžić na potpuno novi način, kroz humor progovara o poteškoćama. Putovanjem kroz gradove, susrećući se sa mnogim nepristupačnim kulturnim objektima, upravo za kraj turneje odabran je Kamerni teatar 55 u Sarajevu, kao jedna od kulturnih institucija koja je u potpunosti nepristupačna osoba sa invaliditetom.

"Prvi ja ne volim i izbjegavam ustanove koje su nepristupačne i da Emir nije insistirao da dođem u Kamerni teatar 55, vjerovatno nikada ne bih ni došao na predstavu. Obilazeći gradove u BiH u sklopu ove turneje, na većinu scena ne bih mogao izaći da nisam imao pomoć. Vjerujem da će mnogi ljudi koji su također korisnici kolica odbiti poziv i zbog nepristupačnosti neće doći na show, ali upravo to je i problem, jer ukoliko budemo odbijali pomoć i zaobilazili institucije koje su nam nepristupačne, niko neće pokrenuti aktivnosti da se i te ustanove učine pristupačnim.”, nakon turneje po gradovima BiH izjavio je Džemidžić.

Projekat koji je realizovan uz podršku američkog naroda kroz Američku ambasadu u Sarajevu, te Fondaciju za muzičke, scenske I likovne umjetnosti Sarajevo, u Kamernom teatru 55 će se završiti prodajnom izložbom fotografija Arneja Misirlića i Željka Budmira koje su nastale tokom turneje sit down komičara. Sredstva prikupljena bit će usmjerena za izgradnju adekvatnog pristupa osobama sa invaliditetom u Kamernom teatru 55.

Ulaz i na završni događaj u Sarajevu na kojem će se Džemidžiću i stand up komičarima pridružiti učesnici radionica stand up komedije koje su održane u gradovima koje je sit down komičar posjetio u sklopu svoje turneje je besplatan.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...