{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Šekspirov sonet u Trapistima" reakcija na društveno-političku beznadežnost

F
FENA
17.2.2015. u 13:53
0
2
"Šekspirov sonet u Trapistima" reakcija na društveno-političku beznadežnost
0
Knjiga "Šekspirov sonet u Trapistima" nastala je kao reakcija na opću društveno-političku beznadežnost koja vlada kod nas i nadam se da će pokrenuti neke ljude na razmišljanje, kazao je autor knjige Gradimir Gojer na promociji danas u Sarajevu.


Pojašnjava da je knjigu koja se sastoji iz 63 pjesme pisao četiri godine te da predstavlja izljev bijesa i odraz njegovog unutrašnjeg stanja. Kako kaže, knjiga je namijenjena iskusnijim ljudima i "nije za mlađe čitaoce".

Književnik Ibrahim Kajan kazao je da je ono što ga je zaintrigiralo jeste naslov knjige, koji je po njegovim riječima neuobičajen i višeznačan te "zagonetno sugestivan sloj triju riječi.""Prva riječ Šekspir oslikava čovjekovu dramu bića, sonet predstavlja čovjekovu potragu za skladom, a Trapisti čovjekovu žudnju za mirom", pojašnjava Kajan.

Dodao je da se "Šekspirov sonet u Trapistima" sastoji iz devet ciklusa pjesama te da je, kako kaže "u znaku paradoksalnog otajstva zbiljnog svijeta i čovjekove uznemirene savjesti u njemu".

Gradimir Gojer ove godine obilježava 20 godina rada iz oblasti teatrologije, književne kritike, historije književnosti, esejistike i poezije. "Šekspirov sonet u Trapistima" njegova je 42. knjiga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: