{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SARTR: Predstava "Bio je lijep i sunčan dan" 10. marta

F
5.3.2015. u 09:04
2
0
SARTR: Predstava "Bio je lijep i sunčan dan" 10. marta
2
SARTR: Predstava "Bio je lijep i sunčan dan" 10. marta
Predstavu "Bio je lijep i sunčan dan" publika Sarajevskog ratnog teatra će imati priliku pogledati u utorak, 10. marta, u 20 sati.
Predstava je rađena u režiji Tanje Miletić Oručević, a uloge igraju: Sonja Goronja, Mirela Lambić, Ana Mia Milić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Benjamin Bajramović, Adnan Kreso, Sead Pandur i Jasenko Pašić.

Produkcija: Sarajevski ratni teatar i Festival MESS Dramaturgija: Dubravka Zrnčić-Kulenović Scenografija i kostimografija: Lejla Hodžić Muzika: Nedim Zlatar Dizajn svjetla: Irhad Hodžić Fotograf: Velija Hasanbegović Foto(koja je korištena za izradu plakata): Vedran Kojić Producenti: Nihad Kreševljaković i Dino Mustafić

"Bio je lijep i sunčan dan..." je dokumentarna teatarska predstava bazirana na zapisanim sjećanjima 78 građanki i građana Sarajeva na 2. maj 1992. godine. Nastala je po knjizi "2. maj 1992 - Bio je lijep i sunčan dan“ koja je po prvi put publicirana 2008. godine u okviru projekta Modul memorije, a izdavači knjige su Festival MESS i Videoarhiv Sarajevo. Knjiga je zapravo kolekcija priča, zapisa i fotgrafija koje su inspirirane jednim jedinim danom opsade koji se smatra prvim od 1395 dana opsade grada Sarajeva. Namjera knjige nija bila praviti historijsku rekonstrukciju onoga što se događalo, već rekonstruirati emotivna stanja ljudi vezanih za taj dan. Među onim koji su objavili svoja sjećanja u ovoj knjizi podjednako su zastupljeni mladi i stari, muškarci i žene, borci, policajci, varogasci, novinari i novinarke, glumci i glumice, reditelji/ce, domaćice... Upravo od svih tih sjećanja predstava slaže mozaik lijepog proljetnog dana koji će zauvijek promijeniti živote građana Sarajeva.

Premijernim izvođenjem predstave "Bio je lijep i sunčan dan..." Sarajevski ratni teatar obilježava 20 godina od opsade grada Sarajeva kao i datum (17.maj 1992.) svog osnutka. Kako je predstava inspirirana sjećanjima Sarajlija, predstava će biti susret tragova sjećanja mnogih autora i buđenje uspomena publike sa teatarski relevantnom igrom koja prevazilazi dokument i dokazuje koliko umjetničko ostvarenje može postati ljekovito i plemenito.

Mladi, ali kreativno potentan, glumački ansambl SARTR-a kroz proces rada na predstavi vrlo angažirano i posvećeno, osim što propituje svoja lična sjećanja, uspostavlja odnos prema svjedočenjima drugih kao bi ispričao priču vezanu za grad i njegove stanovnike koji, i kad je bilo najteže,nisu ostali bez duha i nade.

Zasigurno će ova predstava "Bio je lijep i sunčan dan..." biti dugo na repertoaru Sarajevskog ratnog teatra, koji je nastao u momentu kada su sve pozorišne institucije prestale sa radom, kako bi i dalje bio svjedokom zbivanja nedavne nam prošlosti. Da se ne zaboravi i da se na tom primjeru uči o vitalitetu i ljudskom dostojanstvu svih onih koji su preživjeli najdužu opsadu grada Sarajeva.

Predstava je realizirana kao koprodukcija između Sarajevskog ratnog teatra i Festivala MESS, a u okviru Švicarskog kulturnog programa Zapadnog Balkana - Network for Participative Cultures of Remembrance .

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: