Kultura
60

Sarajevska zima će biti otvorena performansom "Infinity"

Piše: L. Č.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Festival Sarajevska zima će biti otvoren u subotu 7. februara performansom "Infinity" koji će biti održan u olimpijskoj dvorani Zetra u 20 sati. Radi se o performansu umjetničkog klizanja koji će izvesti sportski klubovi iz BiH.

Kako je rekao direktor Festivala Ibrahim Spahić, radi se o novoj generaciji mladih ljudi koji tragaju za olimpijskim uspomenama.

Svečano otvorenje će biti ispraćeno operom Don Pasquale u Narodnom pozorištu u 19:30 sati. Radi se o komičnoj operi u tri čina koju će predvoditi dirigent Dario Vučić, a izvest će je solisti hora opere Narodnog pozorišta Sarajevo i orkestar Sarajevske filharmonije.

Otvaranje Festivala će obilježiti kulturni događaji među kojima je i performans učesnika udruženja "Yoga in daily life". Počasni gosti su iz Indije, a Spahić je najavio učešće umjetnika iz BiH i 41 zemlje cijelog svijeta.

"Pozdrav iz Počitelja" je izložba Edina Derviševića i Muhameda Ćeifa, koja će biti otvorena u galeriji Roman Petrović. U Galeriji IPC E će u 16:00 sati biti otvorena izložba savremene umjetnosti korejskih umjetnika.

Festival će trajati do 21. marta 2015. godine, a bit će domaćin dugometražnim, kratkim, dokumentarnim i eksperimentalnim filmovima iz Španije, Japana, Grčke, Slovenije, Njemačke, Indije, Mađarske, Italije i Bosne i Hercegovine.

Detaljan pregled programa možete pogledati na web stranici Sarajevske zime.