Kamerni teatar 55
75

Sarajevska promocija knjige "Gospodin mangup": Gaga Nikolić je bio šmeker

El. B.
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
U Galeriji Gabrijel Kamernog teatra 55 održana je promocija knjige "Gospodin mangup", monografije o najvećoj glumačkoj legendi sa ovih prostora Draganu Gagi Nikoliću.

"Ovo je, prije svega, umjetnička biografija Dragana Nikolića koja je nastala u preciznom dogovoru s Milenom Dravić. Milena me je pozvala da budem urednica te knjige, a onda smo se dogovorile ko će govoriti o Draganu. To su, prije svega, oni koji su pisali o njegovom filmskom opisu", rekla je urednica monografije Radmila Stanković.

Istakla je da je monografija "Gospodin mangup" prva sveobuhvatna knjiga o životu i radu Dragana Nikolića.

"Ono što je nama, a prije svega Mileni, bilo važno je da ravnopravno govorimo o njegovom televizijskom i filmskom opusu kao i pozorišnoj karijeri. Dragan je odigrao pedesetak uloga i za svaku dobio briljantne kritike. Osim toga, zaista je važno reći da je Dragan za svaku ulogu koju je igrao morao dobiti dupli honorar - jedan koji mu je bio namijenjen, a drugi koji bi pokrio makar malo onoga što je Dragan značio ekipi. Bio je najdragocjeniji, najdivniji, najželjeniji i najvoljeniji član glumačke kipe bez obzira na to gdje i šta je snimao", rekla je Stanković.

O Draganu Nikoliću su, osim Radmile Stanković, govorili direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović i srbijanski glumac Nebojša Glogovac.

"Gagu Nikolića najbolje opisuje riječ šmeker. Uvijek se ponašao kao gospodin, a imao je i tog uličarskog ponašanja. Zanimljivo je da je pred svaku predstavu imao tremu. Upravo ta trema je govorila o izuzetnom poštovanju prema sceni i scenskoj umjetnosti koju je on gajio", rekao je Glogovac.

Hadžihafizbegović je rekao da je Nikolić "posljednji vitez" navodeći da s takvim ljudima odlaze cijele epohe te da je imao privilegiju raditi, družiti se i upoznati sa Draganom. Hadžihafizbegović se, između ostalog, prisjetio dogodovština sa snimanja filma "Turneja".

Svoje priče i sjećanja na Gagu Nikolića su u monografiji "Gospodin mangup" ispričali filmski kritičar Milan Vlajčić, pozorišni kritičar Aleksandar Saša Milosavljević, dramaturg Predrag Perišić, pisac i akademik Dušan Kovačević, reditelji Dejan Mijač, Paolo Madjeli, Slobodan Unkovski, Ljiljana Todorović, Miloš Radivojević, Slobodan Šijan, Boro Drašković, Miroslav Lekić, Zdravko Šotra i Miloš Radović i novinar Dragoljub Petrović.

Podsjećamo, jedan od najvećih i najvoljenijih glumaca sa prostora bivše Jugoslavije preminuo je 11. marta prošle godine u 73. godini. Ostvario je više od stotinu uloga bez kojih je filmska i pozorišna scena bivše Jugoslavije nezamisliva.