"Dotakni historiju"
3

Replika jedrilice iz Desanta na Drvar u Historijskom muzeju "obučena" u novo ruho

A. B.
U Historijskom muzeju u Sarajevu je prije nekoliko godina pokrenut projekt "Dotakni historiju" i u okviru njega je napravljena replika jedrilice korištene u Drugom svjetskom ratu u čuvenoj vojnoj operaciji naziva Desant na Drvar. Na prijedlog mladog bh. umjetnika, Rikarda Druškića, ona je sada "odjevena" u novo šareno ruho.

Sada je jedrilica umjetnički rad i vremenska mašina koju će u budućnosti koristiti građani svih generacija za putovanje kroz historiju.

"Oslikana replika jedirlice će biti predstavljena u sklopu izložbe "Was ist Walter?", koja će u Historijskom muzeju BiH biti otvorena povodom 6. aprila. Izložba „Was ist Walter“ je kritičko putovanje kroz historiju Sarajeva, čiji odgovori se ne artikulišu kroz jednu paradigmu, već kroz niz različitih i autentičnih umjetničkih odgovora. „Was ist Walter?“ ili „Šta je Sarajevo danas? Koliko je prošlost oblikovala naš grad? Koje su priče iz prošlosti Sarajeva koje trebamo njegovati i u budućnosti? Koji su simboli grada?", naveli su iz Historijskog muzeja.

Cilj ove izložbe je buđenje grada i kulturno-historijskog naslijeđa, buđenje muzeja kroz niz aktivnosti smještenih u bašti Historijskog muzeja BiH. Muzejske aktivnosti u bašti će se širiti tokom manifestacije "Ljeto u muzeju 2020", čime će obnovljena muzejska bašta prostati prostor učenja, susreta i razgovora.

Osim jedrilice, u bašti Historijskog muzeja BiH se nalazi nekoliko izuzetno zanimljivijh i važnih eksponata. Projekt Dotakni historiju je podržala Balkan Museum Network i on je omogućio da se približi naslijeđe slijepim i slabovidnim osobama.

Historijski muzej BiH se godinama trudi da naslijeđe koje se čuva u muzejskim kolekcijama pokaže što široj publici i u što zanimljivijim formama te se nerijetko umjetnost bira kao medij komunikacije sa publikom.