Kultura
14

Promovisan prvi rječnik turcizama s prevodom na engleski u BiH

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U prostorijama Turskog kulturnog centra Yunus Emre u Sarajevu večeras je u prisustvu velikog broja građana promovisan prvi rječnik "Turcizmi u bosanskom jeziku s tumačenjem i prevodom na engleski jezik".

Prema riječima autora rječnika Faruka Ibrahimovića, ovakav rječnik bio je potreban jer se turcizmi, kako je istakao, nikada prije nisu mogli naći u rječnicima engleskog jezika.

"Dosta vremena se gubilo dok nađete značenje da možete da prevedete i onda sam odlučio da uradim jedan takav rječnik. Mislim da je od koristi ne samo za prevodioce već za stanovništvo BiH", kazao je Ibrahimović u razgovoru za AA.

Rječnik koji se sastoji od skoro 8.400 različitih turskih izraza i riječi, kako je kazao Ibrahimović, ne uključuje muslimanska imena te turcizme sa prefiksom.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Te riječi su došle sa određenim predmetima, pojavama, administracijom i tako dalje. Sada, kad toga više nema, mnoge riječi su nestale, a u nekim književnim tekstovima se one nalaze i jako je teško naći takve izraze i adekvatno ih prevesti", kazao je Ibrahimović ističući je njegov rječnik plod dugogodišnjeg rada.

Tokom rada na rječniku, kako je kazao, pomoglo mu je i sjećanje na riječi koje su koristili njegovi roditelji koje je također uvrstio u rječnik.

Ibrahimović naglašava kako je rječnik došao u vrijeme ekspanzije turske kulture u evropskim zemljama i vremenu kada je porastao i interes za turski jezik i njegovo učenje. Govoreći o tome, dodao je i kako će mnogim gledaocima turskih serija rječnik biti od pomoći jer će u njemu moći pronaći riječi koje do sada možda nisu razumjeli. 

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Nastojao sam obuhvatiti sve, od običnog života, riječi administracije, porezne uprave, policijske termine, sve vrste cvijeća, životinje i drugo", kazao je Ibrahimović.

U svom obraćanju prisutnima, autor rječnika posebno se zahvalio promotorima Ramizi Smajić, Amiri Sadiković te direktoru biblioteke "Derviš Sušić" u Tuzli, Edinu Jahiću koji je također prisustvovao promociji.