Kultura
0

Promocija CD-a sazlije Ćamila Metiljevića u BlackBoxu

Klix.ba
U sarajevskoj Galeriji BlackBox 10. decembra će biti promovisan prvi CD Ćamila Metiljevića, graditelja sazova, sazlije i pjevača sevdaha kakvog ćete rijetko čuti.
Promocija "Umjetnosti saza" počinje u 19 sati.

Ćamil Metiljević na sazlijskoj i sevdalijskoj sceni aktivan je od 1976. godine. Jedno vrijeme je sarađivao sa Eminom Zečaj i zajedno s njom predstavljao BiH i Jugoslaviju na obilježavanju 200 godina američke Deklaracije nezavisnosti. Ovo mu je prvi solo CD.

"Prije nekoliko godina odlučio sam se upustiti u produkciju nekoliko projekata za koje sam smatrao da treba da postoje. Ovaj CD prvi je od njih", kazao je Damir Imamović, muzički producent ovog izdanja. "Rad na njemu započeli smo 2012. godine i izašao je iz štampe prije nekoliko dana. Izdavač je mala kuća po imenu iTM ('izdanja tradicionalne muzike') koja djeluje unutar firme iService. Ovo je treće izdanje iTM-a i dolazi nakon mog solo projekta 'Svrzina kuća' i prvog CD-a Sevdah Takhta".

Promocija je zamišljena kao izložba fotografija Ćamila Metiljevića, koje je uradila Imrana Kapetanović, i artworka kojim je opremljen CD, čija je autorica Edita Gazibara. Inžinjer zvuka je Dobrivoje Milijanović a mastering inžinjer Petar Stojičić. Tekstove za opremu CD-a prikupio Ahmed Burić, a partner izložbe/promocije je sarajevska galerija Black Box.