Kultura
139

Premijera predstave "Teferič" povodom 60 godina postojanja Kamernog teatra 55

FENA
Premijera predstave "Teferič" koja je rađena po tekstu pisca Derviša Sušića, a čiju režiju potpisuje Aleš Kurt bit će izvedena 7. marta u Kamernom teatru 55 povodom 60 godina od osnivanja ovog teatra i 90 godina od rođenja Derviša Sušića.

Režiser predstave Kurt kazao je da je godišnjica postojanja Kamernog teatra 55 vrlo važna za kulturni život u BiH te da je ovo prvi avangardni teatar u bivšoj Jugoslaviji.

"Ljudi koji su bili entuzijasti u to vrijeme, bili su i vrlo upućeni u moderne svjetske trendove, dok danas živimo u vrijeme kulturološkog limba i tranzicije", objasnio je.

Što se tiče predstave "Teferič" istakao je da se radnja odvija u selu Vačetina koja predstavlja cijelu Bosnu i Hercegovinu te da je to satira o vlasti i kandžiji.

"Ovo je komedija koja je vrlo zahtjevna za glumce, jer traži brz ritam bez odmora", istakao je.

Također je dodao da su djela Derviša Sušića u velikoj mjeri referentna za današnju situaciju u državi te da se ne smije desiti da se na sceni izvode djela ovako velikog pisca svakih deset godina.

Muziku za predstavu radio je Damir Imamović koji je potpomogao kreiranju "fiktivnog svijeta koji neodoljivo podsjeća na današnje vrijeme".

Producent i jedan od glumaca u ovoj predstavi Dragan Jovičić kazao je da će povodom ovih događaja biti štampana i mala knjiga za sve one koji žele da znaju kakao je nastao Kamerni teatar 55.

U predstavi igraju Mirsad Tuka, Muhamed Hadžović, Aida Bukva, Dragan Jovičić, Amar Selimović, Radojica Čolović, Sabina Bambur, Boris Ler, Senad Alihodžić, Sabit Sejdinović i Vanesa Glođo.

Prva repriza predstave bit će odigrana u 8. marta.