Kultura
6

Premijera filma "Neposlušni" u kinu Kriterion

Klix.ba
Inspirisan pričom o beogradskom kinu "Zvezda", u četvrtak 11. decembra Kriterion će premijerom filma "Neposlušni" simbolično započeti sedmicu podrške nezavisnim kinima.

U petak, 21. novembra aktivisti su ušli u zatvoreno kino "Zvezda" sa zvučnicima i projektorom i u prljavoj i zapuštenoj dvorani prikazali film "Neposlušni" Mine Đukić.

Naoružani metlama, krpama i sredstvima za čišćenje dan i noć su sređivali prostorije zgrade u kojoj je smješteno nekada jedno od najljepših kina Beograda, da bi ih doveli u manje više pristojno stanje. Ova kinorevolucija je naišla na podršku sa svih strana, od institucija, filmskih festivala do građana koji svakodnevno dolaze i donose donacije u hrani, grijalicama, dekama i slično, pa "Zvezda" prvi put u dugo vremena ima kino program i punu dvoranu.

Realnost jeste, da je u Sarajevu kao i u Beogradu privatizacija uzela maha i na kulturi, pa kultna mjesta ostaju zatvorena (Apolo, Imperijal). Uništene u ratu, prostorije kina Tesla su i dalje u privatnom vlasništvu, ali prenamijenjene za potrebe kina Kriterion. Kao jedan vid dizanja kulturne svijesti, iz Kriteriona poručuju da pogledate ovu fantastičnu dramu i na taj način učestvujete u ovoj akciji.

Film "Neposlušni" savršeno oslikava uzbuđenje mladalačke pobune i euforiju pronalaska srodne duše, ali živopisni portret tog blaženstva koristi kako bi na inteligentan i kreativan način ispitao kamene spoticanja na koje nailazimo pri odrastanju.

Leni i Lazar su kao djeca bili najbolji prijatelji. Kada se, nakon dugog izbivanja u inostranstvu, Lazar vraća na sahranu svog oca, Leni žudi da se ponovo zbliži sa srodnom dušom iz djetinjstva, ali je još uvijek peku godine njihove udaljenosti. Ipak, u pokušaju da pobjegne od dosadne svakodnevnice života odraslih, Leni će s Lazarom krenuti na neplanirano putovanje biciklom kroz prelijepe, suncem ogrijane predjele. Dok uživaju u nepredvidivim napadima neposlušnosti, Leni se mora odlučiti da li je njihov zajednički jezik nedoličnog ponašanja veza na kojoj može graditi život.

Mina Đukić rođena je u Somboru 1982. U januaru 2008, zajedno s kolegama Nikolom Ležaićem i Urošem Tomićem, osniva filmsku kompaniju Kiselo dete. „Neposlušni“ joj je prvi dugometražni igrani film koji je premijerno prikazan na festivalu Sundance 2014, u selekciji World Cinema Dramatic Competition.

Termini prikazivanja: 11. decembar – premijera u 20.00h 12. decembar – specijalna kasna predstava u 22.00h 13. i 14. decembar – predstava u 18.00h 15. do 17. decembar – predstava u 20.00h

Dodatne informacije o filmskom programu su dostupne na web stranici art kina Kriterion.