|

Predstavom "Ko je srušio Berlinski zid" obilježavanje dvije godišnjice

Predstavom "Ko je srušio Berlinski zid" obilježavanje dvije godišnjice
0
F
FENA
11.11.2014. u 14:30
0
komentara
0

dijeljenja
Bosansko narodno pozorište Zenica će novom trećom ovosezonskom premijerom sutra obilježiti dvije značajne godišnjice - 65 godina od osnivanja i 25 godina od pada Berlinskog zida.


Za ovaj kulturni događaj odabrana je predstava "Ko je srušio Berlinski zid" zagrebačkog pisca Amira Bukvića, čiju je režiju potpisala rediteljica Aida Bukvić.

U novoj angažiranoj predstavi zeničkog ansambla uloge tumače Saša Handžić, Semir Krivić, Snežana Vidović i Anđela Ilić, dok scenografiju i kostimografiju potpisuje dugogodišnja saradnica BNP-a Sabina Trnka.Predstavu je autor pisao u tri različita ciklusa, prije pada Berlinskog zida, pa sve do 2007. godine, kada je obilježavanjem 20. godišnjice od pada Zida završio dramsku priču. Danas je ona ponovno aktuelna, jer je dramsko pismo okaraterizirano kao propitivanje stvarnosti na globalnom nivo i svijeta u kojemu živimo.

Po riječima pozorišnog stvaraoca Nedžada Fejzića, autor se s "komadićem svog Berlinskog zida u džepu" prošetao tranzicijskim putem prelaska iz realnog socijalizma u realni kapitalizam, i krenuo u "nimalo relaksirajuću promenadu brutalnom zbiljom".

Za redateljicu Bukvić predstava “nije vezana samo za događaje, koji su na neki način promijenili i historiju”, nego nudi priču o ljudima kojih su se velike društvene promjene direktno ticale, mijenjale njihov položaj u društvu i njih same."U radu s glumcima, pokušala sam da prikažem položaj pojedinca u društvu, njegove uspone i padove, sve ono što nas kroz život oblikuje i mijenja i vjeruje da će predstava moći doprijeti do svakog gledatelja", kaže Aida Bukvić.

Treća ovosezonska premijerna predstava "Ko je srušio Berlinski zid" imati će premijernu izvedbu 12. novembra na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u 19 sati i 30 minuta.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.