Kultura
10

Predstava "Mama 22" na sceni Sarajevskog ratnog teatra

Klix.ba
Nakon izvođenja predstave "Prst", publika Sarajevskog ratnog teatra će u petak, 9. i subotu, 10. januara u 20 sati imati priliku pogledati i predstavu "Mama 22".

Ova drama je nastala kao diplomski rad Džejne Avdić na predmetu Dramaturgija na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo, pod mentorstvom profesorice Dubravke Zrnčić-Kulenović. U predstavi igraju: Sonja Goronja, Ivana Vojinović, Emir Fejzić i Sanjin Arnautović.

Radnja se dešava u neodređenom prostoru i vremenu, između sjećanja, snova i jave. Glavni lik Kćerka, se suočava sa smrću svoje Majke. U svojoj dvadeset i drugoj godini života, svakog 22. u mjesecu Kćerka sanja san koji joj na simboličan način ukazuje na ono što će se dogoditi, međutim ona nije svjesna toga u tom trenutku. Tek kada se ono što je nagovješteno desi ona osvjesti svoj san. U njen svijet ulazi i Chrlie Chaplin – lutalica, koji traži svoje mjesto, i svoju sreću koja mu uporno klizi iz ruku, baš kao što i kćerka traži svoju. On ima funkciju da je ohrabri i potakne da nastavi dalje – kao neko drugo ja, oponent samoj Kćerci. Paralelno, što se dešava Majci dešava se i Kćerci. Obje putuju, ali ne na isti način – Kćerka fizički, a Majka metafizički. Postavlja se pitanje da li vrijeme prolazi ili mi prolazimo? Gdje nam je kraj? Ima li kraj kraja?

"Moj prvi dramski tekst 'Pišem ti iz 2070. godine' postavljen je još 2008. godine u 'Pozorištu mladih Tuzle'. Dakle, ovo je moj drugi projekat u profesionalnom pozorištu, ali prvi u profesionalnom životu. Za mene je ovo nevjerovatno iskustvo i neprocjenjivo velika stvar, kako zbog činjenice da me afirmiše kao mladu bh autoricu, tako i zbog činjenice da je meni lično ova drama, i sama tema jako bitna, te da je drama posvećena mojoj rahmetli mami", kaže Džejna Avdić, autorica teksta.

Predstava "Mama 22" je rađena u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra sa Akademijom scenskih umjetnosti iz Sarajeva i Studiom lutkarstva Sarajevo u sklopu programa Teatarski opservatorij.