Kultura
45

Predstava Ay Carmela u Kamernom teatru 9. decembra

Klix.ba
Poslije više nego uspješne saradnje koju su Sarajevski ratni teatar i Kamerni teatar 55 ostvarili prošlog mjeseca realizacijom predstave "Ay Carmela" Sarajevskog ratnog teatra, za čije se izvođenje na sceni Kamernog teatra 55 tražila karta više, Kamerni teatar 55 će na svojoj sceni u utorak, 9. decembra u 20 sati, ponovo ugostiti ovu predstavu.

Riječ je o kultnom komadu koji se od 1999. godine nalazi na repertoaru Sarajevskog ratnog teatra i koji je od prve izvedbe ostao jednako popularan, gledan i voljen. Razigrani glumački i ljubavni par, Carmelo i Paoulina, koji su svoja bića posvetili glumačkoj zabavi i umjetnosti, primorani su igrati predstavu kao posljednju milost za zarobljene vojnike koje fašisti namjeravaju strijeljati naredni dan.

Emocije nadjačavaju pragmatičnost, a rodoljublje i čovjekoljublje pokazuje se u svom pravom, ljudskom i herojskom, svjetlu. Predstava je intimna i sentimentalna hronika sjećanja, te srdačna počast umjetničkoj časti i dostojanstvu, ljudskosti i moralnoj kvaliteti kolektivne antifašističke svijesti.

Sjajno glumačko partnerstvo Selme Alispahić i Dragana Jovičića, koji afirmiraju sve vrijednosti Glumca, kao i vitalitet i neprolaznost teatarske umjetnosti, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim i nepromijenjenim. Predstavu je režirao Robert Raponja, a u predstavi pored Selme Alispahić i Dragana Jovičića igra i Jasenko Pašić.

Saradnja dva teatra nastavlja se 18. decembra, gostovanjem komedije Umri muški Kamernog teatra 55 u Sarajevskom ratnom teatru, predstave koja se zahvaljujući Tatjani Šojić, Senadu Bašiću i Admiru Glamočaku već dvadeset i četiri godine igra u prepunim salama i koju publika rado gleda i po nekoliko puta.

Svi ste dobrodošli, ali broj mjesta je veoma, veoma ograničen. Zato, iskoristite priliku...Ulaznice za Ay Carmelu se mogu rezervisati na telefon 550-475 i putem emaila: [email protected], a za predstavu Umri muški na telefon 664-070.