Kultura
19

Poznata Indijka u Sarajevu priča priče eklektičnim plesom

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Izvedbom klasičnog indijskog plesa "kathak" plesačice i umjetnice Kaveri Sagedar te projekcijom dokumentarnog filma "Nirvana&Beyond", u Sarajevu je danas počela trodnevna manifestacija "Dani Indije u BiH".

"Večeras prvi put prikazujemo autentični klasični indijski ples "kathak" koji će izvesti poznata indijska plesačica Kavedi Sagedar uz pratnju svojih muzičara", kazao je za Agenciju Fena ambasador Indije za Mađarsku i BiH Malay Mishra.

Sagedar je, pojašnjava, jako poznata plesačica koja nastupa širom Evrope, rođena i odrasla u Indiji, a trenutno živi u Beču. U BiH je došla na poziv Ambasade Indije za BiH.

"Kathak", kaže, u prijevodu znači "pričanje priče" te tako ples postaje medij koji prenosi priču.

"Tako će i Sagedar ispričati svoju priču koja se sastoji iz različitih epizoda utkanih u ples. Radi se o jednom od najstarijih plesova u Indiji. Inače, imamo osam vrsta klasičnih plesova, a kathak je jedan od njih, i jedini koji dolazi iz sjevernog dijela Indije, dok ostali dolaze iz južne ili istočne Indije", kazao je Mishra.

Ističe kako se ljepota "kathaka" ogleda u činjenici da sadrži i hinduističke i elemente muslimanske kulture stopljene u jedno, što plesu daje eklektičnu notu.

Naglašava da organiziranjem ovakvih događaja također nastoje promovirati Indiju i kao turističko odredište.

"Znamo da ljudi posjećuju Indiju, ali ne u onolikom broju koliko bismo mi željeli. Indija je, osim što je interesantna u ekonomskom smislu, također jako lijepa turistička destinacija", kazao je Mishra i izrazio nadu da će ubuduće Indija imati više posjeta poslovnih kao i delegacija iz oblasti kulture iz BiH.

"Općenito govoreći, ovo je razmjena između naroda BiH i Indije koju želimo da podstaknemo kroz ovaj medijsko-kulturni program", zaključio je Mishra i obećao da će i ubuduće organizirati slične kulturne događaje u BiH.