Peto izdanje
166

Pop Art Festival završen performansom posvećenim velikanima bh. književnosti

L. K.
Foto: Irfan Redžović
Foto: Irfan Redžović
Izvedbom umjetničkog performansa "Tok modre rijeke" jučer je na Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović završeno peto izdanje Pop Art Festivala.

Kao i svake godine, organizatori su željeli ukazati na dio bosanskohercegovačke kulturno-historijske baštine koja zaslužuje značajno mjesto kako u obrazovanju, tako i u popularnoj kulturi.

Performans je bio i odlična prilika za saradnju studenata tri sarajevske akademije, Scenske, Likovne i Muzičke, čiji student su na trenutak udahnuli život spomen-bistama velikana bosanskohercegovačke književnosti: Maku Dizdaru, Ivi Andriću, Meši Selimoviću, Branku Ćopiću, Rodoljubu Čolakoviću, Isaku Samokovliji i Veselinu Masleši.

"I ove godine koristimo Pop Art Festival kao platformu za promociju bosanskohercegovačke kulturne baštine i izuzetno smo sretni što svake godine imamo sve više učesnika i posjetilaca koji kroz radionice, panel diskusije, performanse i ostale sadržaje stiču nova znanja i vještine, a sa sobom nose i lijepe uspomene", kazao je Zlatko Novaković iz UG Pogon, koji su za ovogodišnju centralnu manifestaciju odabrali prak u centru Sarajeva.

Harun Ćehović, student Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, smatra da je učešće na Pop Art Festivalu i saradnju sa kolegama s drugih akademija jedno iskustvo koje ujedno ima i veliki značaj za mlade.

"Performans se odvija u našem gradu, u parku kroz koji svakodnevno prolazimo, rijetko zastanemo pored tih bisti, i ne znamo dovoljno. Zato smatram da današnja izvedba ima veliki značaj, prvenstveno da informiše i edukuje mlade, ali i sve građane Sarajeva o našim velikanima", rekao je Ćehović.

Iako je Pop Art Festival formalno završen, muralist Benjamin Čengić će u narednim danima na zidu pored zgrade Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo oslikati mural posvećen motivima iz književnih djela 8 pomenutih bh. književnika. Djela koja će krasiti mural nastala su tokom kreativnih radionica u sklopu 5. Pop Art Festivala.

Pop Art Festival finansiran je grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država. Prijatelji Festivala su PRO-Budućnost, Općina Stari Grad Sarajevo, Općina Novo Sarajevo, Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo, Otvorena scena Obala, Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo, Kino Meeting Point, Jazzbina Sarajevo, Ideas Business Lab, ALAJ, Print Mania i Obojena Klapa.