Kultura
1

"Pobunjenik M.K." i "Mali mi je ovaj grob" pred sarajevskom publikom

Klix.ba
Repertoar Scene MESS Internacionalnog teatarskog festivala MESS nastavit će se u ponedjeljak 19. januara u Narodnom pozorištu Sarajevo, kada će od 19 sati i 30 minuta svoje novo igranje imati predstava Nermina Hamzagića, “Pobunjenik M.K.“, dok će u utorak 20. i u srijedu 21. januara u Kamernom teatru 55 od 20 sati, publika imati priliku pogledati ostvarenje Dine Mustafića, “Mali mi je ovaj grob“.

Nova igranja na Sceni MESS dolaze nakon beogradske premijere trilogije “Janje/Kokoš/Orao“ u Bitef teatru.

U mjesecu januaru, Scena MESS poseban akcenat stavlja na zanimanje dramaturga/ginje, te je tako svaka predstava publici predstavljena riječima njenog/e dramaturga/inje, sa željom da se i ovo važno zanimanje približi teatarskoj publici.

Naglašavajući kako predstava “Pobunjenik M.K.“ govori o čovjeku koji se odlučuje suprotstaviti nepravednom sistemu i izboriti se za svoju pravdu nasilnim putem, dramaturginja predstave Asja Krsmanović istakla je da tekst predstave koji je pisan u 19. stoljeću korespondira i sa današnjim društvenim dešavanjima u svijetu.

“Nedavno iskustvo protesta u našoj zemlji mnogima je ostavilo gorčinu. Misao da protesti nisu donijeli ništa, da je sistem nemoguće promijeniti i da cilj ne opravdava sredstvo, prevladala je u javnom diskursu. Ipak, borba za postizanje pravde ostaje svevremena borba za očuvanje ljudskog dostojanstva i malim koracima, vuče čovječanstvo naprijed“, navela je Krsmanovićeva te dodala da se nada da će ova predstava biti još jedan podstrek građanima za proaktivnije društveno djelovanje.

“Predstava 'Mali mi je ovaj grob' je priča o mladićima koji slijede svoje ideale što u današnje vrijeme zvuči nemoguće. Oni su kao i svi drugi mladi ljudi imali svoje strahove, dvojbe, razboritosti i ludosti, ali i ono najbitnije, potrebu da učine nešto u što vjeruju“, rekla je dramaturginja predstave “Mali mi je ovaj grob“, Željka Udovičić, te dodala da je predstava zapravo i priča o ljudima sa druge strane koji znaju izmanupulisati svaki idealizam.

Ulaznice za igranje “Pobunjenik M.K.“ mogu se nabaviti na blagajni Narodnog pozorišta svakog dana u periodima od 09:00 do 11:30 i 15:30 do 19:30 sati ili putem broja telefona 033 221 682, dok se ulaznice za igranje predstave “Mali mi je ovaj grob“ mogu kupiti svakog dana osim nedjelje u periodima 10:00 do 12:00 i 16:00 do 20:00 sati ili putem broja telefona 033 550 475/476.