Kultura
30

Performansom klizača počeli programi u okviru Sarajevske zime

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Pod motom "Infinity" danas počinje 31. Međunarodni festival "Sarajevska zima", koji će večeras biti svečano otvoren u Narodnom pozorištu u Sarajevu, a čiji program je počeo rano jutros performansom klizača Sarajeva pod nazivom "Infinity" (Beskonačnost) u Olimpijskoj dvorani "Zetra".

Današnji dan posvećen je umjetnosti, dok će sutrašnji program biti posvećen olimpijskim igrama. Počasni gost ovogodišnjeg festivala "Sarajevska zima" je Indija. 

Nakon klizačkog performansa, u Austrijskoj kući koja je bila sjedište Festivala od 1984. godine, bit će upriličen program "Joga u svakodnevnom životu".  Tokom današnjeg programa bit će organizirana dodjela Srebrne pahuljice 30. "Sarajevske zime". U Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese će biti otvorena izložba "Konjičko drvorezbarstvo".

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

U Galeriji "Preporod" večeras će biti otvorena izložba “Slika turskog svijeta od Altaya do Balkana".

Svečana ceremonija otvorenja "Sarajevske zime" bit će upriličena večeras u Narodnom pozorištu u Sarajevu uz učešće više umjetničkih segmenata. Festival će otvoriti komična opera u tri čina "Don Pasquale" Gaetana Donizettija te će, između ostalog, bh. glumci smješteni u ložama Narodnog pozorišta čitati stihove i tekstove istakutih književnika BiH i svijeta.

U književnosti, jubileji će biti Franz Kafka, jer je prošlo 100 godina otkako je objavljena priča 'Metamorfoza', što se direktno veže za beskonačnost. Također, 100. je godišnjica od rođenja Arthura Millera. Za vrijeme “Sarajevske zime” proslavit će se i jubilej bh. pisca i stvaraoca Tvrtka Kulenovića.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Na ovogodišnjem Festivalu, koji traje do 15. februara, očekuje se učešće oko 1.300 umjetnika iz oko 40 zemalja svijeta.