U Gračanici
0

Otvorena izložba umjetnika iz Francuske i BiH "(a)political landscape"

I. S.
Jučer je u Art Centru u Gračanici (ACG), u sklopu projekta Međunarodna umjetnička rezidencija, otvorena izložba "(a)political landscape" devet umjetnika iz Francuske i Bosne i Hercegovine.

Na izložbi su radili sljedeći umjetnici: Camille Bleu-Valentin, Daphné Boussion, Capucine Lageat, Antonie Perroteau, Marjorie Le Berre, Chiare Pagano, Mak Hubjer, Mladen Miljanović i Bojan Stojčić.

Autorica izložbe je francuska vizualna umjetnica Camille Bleu-Valentin kojoj je ovo druga posjeta Art Centru u Gračanici (ACG) u sklopu umjetničkog rezidencijalnog boravka.

Projekat Međunarodna umjetnička rezidencija sastoji se od četiri aktivnosti: rezidencijalni boravak u Gračanici, organizacija grupne izložbe, kreativna radionica za učesnice, edukativno- istraživački obilazak spomenika srednjovjekovne Bosne.

U sklopu rezidencije organizirane su i dvije kreativne radionice za učesnice s područja Gračanice i okoline. Dio učesnica koje su sudjelovale u radionici su članice Udruženja FUTURA iz Gračanice. Ukupno 15 učesnica je imalo priliku istražiti svoj odnos s bliskim krajolikom, a rezultat su plavi otisci. Radionice su uključile stvaranje slika pomoću print metode cijanotip. Primjena ovih tehnika bila je povezana s izložbom"(a)political landscape".

Projekat provodi Udruženje za kulturu Kontrast u saradnji s internacionalnom međunarodnom inicijativom ACG uz sponzorstvo i podršku grada Saint-Nazaire i slikarice Mirele Kulović iz Bostona, suosnivačice Udruženja za kulturu Kontrast i inicijatorice ove ideje.