Kultura
108

"Ospice" - knjiga Almina Kaplana o djetinjstvu početkom 90-ih

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Sarajevu je večeras promovirana knjiga "Ospice" autora Almina Kaplana.

Autor knjige istakao je da se radi o specifičnoj knjizi koju je književna kritika okarakterizirala kao "roman napisan poeziji".

"Knjiga se zove "Ospice" iz više razloga, osim što ta riječ asocira na dječiju bolest, iz nje možemo izvesti i riječ "osipati." Tu se, zapravo, radi o djetinjstvu i shodno tome, odlučio sam se za taj naziv", pojasnio je Kaplan, dodajući da je ovo njegova treća knjiga.

Kaplan se u knjizi bavi fazom djetinjstva koja se dešavala dvije godine prije rata u Bosni i Hercegovini te je pokušao diskretno nagovijestiti što nas je čekalo 90-ih godina, ne izravno, već iz perspektive djeteta.

Književna kritičarka Amila Kahrović-Posavljak kazala je da u Kaplanovoj knjizi ima zanimljiva stvar zahvaljujući kojoj ona odskače od prosjeka.

"Danas je popularno govoriti o djetinjstvu i pisati knjige o tome, jer tada se osjećate kao veliki pisac zato što je djetinjstvo velika tema u knjiženosti", rekla je Kahrović -Posavljak.

Međutim, ona ističe da je u književnosti bitno "kako nešto pisati" te da je to "ono gdje je Kaplan napravio iskorak u visoku poeziju."

""Ospice" su velika i ozbiljna poezija koja je temeljito, na gotovo "prustovski" način, preokupirana djetinjstvom, odrastanjem i vremenom", zaključila je Kahrović-Posavljak.