Kultura
5

Opera "Ero s onoga svijeta" 20. novembra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Obnovljena opera "Ero s onoga svijeta" Jakova Gotovca, koja se uvrštava među najuspjelije slavenske komične opere, premijerno će biti izvedena 20. novembra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS).

Ova komična opera u dva čina bit će izvedena uz učešće Hora Opere i Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo, te Sarajevske filharmonije.

Dvije glumačke podjele nose umjetnici iz BiH, Hrvatske i Srbije, dok je prema libretu Milana Begovića režiju napisao Krunoslav Cigoj, a obnovio ju je reditelj Gordan Simić. Dirigentsku palicu na sceni imat će Robert Homen iz Hrvatske.

Vršilac dužnosti umjetničke direktorice Opere NPS-a Adema Pljevljak-Krehić istaknula je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je ova opera premijerno u BiH izvedena prije deset godina, u Mostaru i Sarajevu, te da su se u NPS-u odlučili obnoviti to remek-djelo, koje, kako je istaknula, mora da bude dio repertoara svake pozorišne kuće u regiji.

Za dirigenta Roberta Homena "Ero s onoga svijeta" je najznačajnija opera u regiji ikada napisana na domaćem jeziku, a izvodi se u mnogim regionalnim pozorištima.

"Ova predstava je biser muzike i kao takva uvijek ispunja srca svih uzrasta. To je ubjedljivo najteži i jedan od najljepših naslova koje sam radio u karijeri. Na probama smo jako lijepo radili i nadamo se da će ta energija preći i na publiku", kazao je on.

Solistica Vedrana Šimić naglašava da se svaki put iznova oduševljava operom "Ero", ne misleći pritom isključivo na njenu ulogu. Podvukla je i izvrsnu atmosferu na probama.

Solista Marko Kalajanović iz Srbije ističe da je veliko zadovoljstvo ponovo biti u Sarajevu, te je naglasio da prvi put radi ulogu mlinara Sime, što je ocijenio zahtjevnim, ali i uspješnim radom.

Izvedbu opere pratit će izložba u pozorišnom foajeu pod nazivom "Ero u Narodnom pozorištu Sarajevo", koju je priredio Branko Dursum.

Komična opera "Ero s onoga svijeta" rađena je prema jednom od najboljih libreta slavenske operne historije. Hrvatski pjesnik i poznati pozorišni pisac Milan Begović znao je iz motiva veselih narodnih priča izvući simpatične, realisitički uvjerljive likove određenih karaktera i iznijeti im misli živim, narodnim govorom, punim duhovitosti, ali i jednostavne, tople poezije narodnog stiha.

Ova opera, koja je pretpremijeru imala 1947. godine, reprizno će biti izvedena 22. novembra na sceni NPS-a.