Kultura
2

Noć teatra uz predstavu "Vesela večer u Sarajevu" u SARTR-u

Klix.ba
Tradicionalno, treća subota u novembru postala je dan kada pozorišne kuće širom otvaraju svoja vrata. ‘Noć teatra’ je regionalni projekat čiji je cilj približavanje teatarske umjetnosti najširoj publici – kako djeci, tako i odraslima.

Program Noći teatra primarno obuhvata pozorišne predstave, ali i ostale oblike scenskih umjetnosti kao što su međunarodne koprodukcije i gostovanja, čitanja i uprizorenja tekstova savremenih europskih autora, višejezičnost, igraonice i radionice za djecu. U projekat su uključeni teatri iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gorea, Slovenije, Austrije, Mađarske i Slovačke, a cilj je da se u narednom periodu ovom projektu priključe i ostale zemlje regiona i Evrope.

Sarajevski ratni teatar će obilježiti Noć teatra izvođenjem predstave "Vesela večer u Sarajevu" 15. novembra s početkom u 20h.

"Osim što nam život svakodnevno potvrđuje da je jedino u teatru moguća magija. Teatar nam pruža mogućnost, nama na sceni, ljudima u publici i oko nje da naučimo slušati i vidjeti drugo i drugačije. Razumijevamo i učimo da se vežemo za ljude koji nisu kao mi. I tiču nas se. Kao što mislim da bez dobrih, angažovanih i pristojnih glumaca, umjetnika i svih uposlenika koji stvaraju teatarski čin, kvalitetno i dobro pozorište nije moguće. Tako teatar ne može bez dobre publike. SARTR ima dobru publiku i zato je subota idealna noć da zajedno proslavimo Noć teatra", izjavila je Maja Salkić, glumica Sarajevskog ratnog teatra

Pozorišna predstava "Vesela večer u Sarajevu“ u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR u saradnji sa Muzejom grada Sarajeva te uz pomoć Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti i Jevrejske općine, ima za cilj da ukaže na tradicionalne vrijednosti zaboravljenog Sarajeva, Sarajeva prije 101 godinu, na sijela koja su bila glavna okupljališta umjetnika i intelektualaca, stranaca i naših građana i koja su značajno uticala na razvoj kulture i umjetnosti, na uspostavljanje kvalitetnijih međuljudskih odnosa i na upoznavanje sa različitostima i specifičnostima naroda i etničkih skupina. Bit će to vesela večer, baš kako je opisuje Samokovlija, za “sve one koje ulaze u život i one koji ga žive, kao i za one koji bijahu prije nas…Povezali smo stoljeća, nanizali događaje čudno i neshvatljivo, bolno i radosno”.

Uz pjesmu i muziku, koja se uvijek čula iz naših mahala, glumci oživljavaju likove koji su junaci priča iz našeg grada, oni postaju Sarajke i Sarajlije i igrajući ih iz zaborava nam vraćaju dio naše povijesti i tradicije.