Kultura
13

Nirvana Pilav iz Tešnja najbolje "nastripala" ljudska prava

Klix.ba
Izložba i promocija stripova Bauk FemiNauk otvorena je danas u 11 sati Francuskom kulturnom centru u Sarajevu, dok je u 14 sati izložba stripa NIRA otvorena u Jevrejskoj opštini u okviru kampanje TPO (Transkulturna psihosocijalna obrazovna) Fondacije “Stop nasilju!“.

Fondacija je ovim povodom ugostila učenike iz različitih gradova BiH s ciljem buđenja njihove svijesti o djelovanju u društvu i doprinosu zaštiti ljudskih prava.

Ovom prilikom je proglašena i pobjednica konkursa za najbolji crtani strip mladih “Nastripaj ljudska prava“, a to je Nirvana Pilav iz Tešnja, dok su drugo i treće mjesto osvojili Zejd Milovica iz Sarajeva i Azra Halilović iz Tešnja.

Stripovi Bauk FemiNauk grupe Brkate, kroz duhovite stripovske situacije izazivaju ljude da propituju predrasude o feminizmu, rodnoj ravnopravnosti i poziciji žena u savremenom bh. društvu, dok strip NIRA govori o istoimenoj junakinji koja svojim vlastitim primjerima svakodnevno pokazuje hrabrost i inicijativu za promjene u društvu. Naglašavajući kako današnjim aktivnostima TPO Fondacija obilježava Međunarodni dan ljudskih prava, koordinatorica projekta, Melika Šahinović, istakla je kako se ovaj dan u svijetu obilježava od 1948. godine kada je potpisana Opća deklaracija o ljudskim pravima.

“U Bosni i Hercegovini i slučajni pomen riječi feminizam izaziva val stereotipnih reakcija, iako je temeljni stav feminizma da su i žene ljudi i da trebaju imati jednaka prava i mogućnosti kao i muškarci. Ova edicija nije ništa više nego preslikavanje situacija s kojima se feminističke aktivistice, ali i svi oni koji taj identitet javno ne ispoljavaju ali se zalažu za rodnu ravnopravnost, svakodnevno susreću“, navela je Šahinovićeva te dodala da se nada da su ove aktivnosti makar malo utjecale na svijest javnosti o bitnosti borbe za ljudska prava.

“Iznimno je bitno da građani počnu razmišljati o vlastitom djelovanju u zajednici te preispitati vlastitu odgovornost prema sebi i drugima. Nama je jako drago što su prijave za konkurs “Nastripaj ljudska prava“ stigle iz cijele Bosne i Hercegovine i što smo uvidjeli da su mladi prepoznali strip kao relevantnu formu iskazivanja svoje kreativnosti i građanskog aktivizma“, dodala je Šahinovićeva. Kampanja “Stop nasilju!“ nastavljena će biti i u naredna dva dana, kada će se promocija stripa NIRA održati u Livnu u saradnji sa Udruženjem Li-woman i u Bosanskom Grahovu u saradnji sa Udruženje “UG Grahovo“.

Više o informacija o TPO Fondaciji možete pronaći na www.tpo.ba.