Kultura
24

Nihad Hrustanbegović na Valentinovo objavljuje "Četiri godišnja doba"

Klix.ba
Maestro na harmonici Nihad Hrustanbegović 14. februara ove godine objavit će novi album "The Four Seasons".

Djela "Četiri godišnja doba" Antonija Vivaldija na klasičnoj harmonici producirala je holandska diskografska kuća Zefir Records, a odsviran je i snimljen u koncertnoj dvorani Zeewuse Concertzaal u gradu Middelburg u Holandiji.

Kompletan album na klasičnoj solo harmonici odsvirao je i obradio 41-godišnji Hrustanbegović, kompozitor i koncert majstor na solo harmonici koji je 20 godina živio i radio u Holandiji, a posljednjih godina i u Francuskoj. Pripreme za ovaj album su trajale sedam mjeseci, otkrio nam je Nihad.

Ovo je prva kompletna izvedba svih Vivaldijevih godišnjih doba na klasičnoj harmonici bez upotrebe akorda, već isključivo sa melodijskim basovima i odsvirano iz orkestarske Urtext partiture, što znači totalni klasični pristup sviranju harmonike i izvedbi "Četiri godišnja doba".

Ovaj barokni album će biti prezentovan i dostupan u prodaji na Valentinovo ove godine i u prodaji u svim prodavnicama klasične muzike u Holandiji, Belgiji, Luksemburgu, a zatim i dostupan u distribuciji za cijeli svijet. Koncert i premijera nove izvedbe Vivaldijevog remek djela na solo harmonici će biti u dvorani De Balie u Amsterdamu u nedjelju, 15. februara sa početkom u 20 sati. Koncert ce bti direktno emitovan na TV Balie i putem interneta HD Live Stremaing preko web-stranice ove renomirane kultne palate Amsterdama.

Prodaja karata počinje 29. januara putem interneta.

A kako je Nihad odsvirao ovo spektakularno muzičko djelo možete poslušati na traileru albuma i izvedbi prvog dijela "Zime", "Allegro non Molto".