Kultura
10

Nigerijski predsjednik: Boko Haram može biti uništen za mjesec dana

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Nigerije Goodluck Jonathan kazao je kako se nada da će cijela teritorija koju drže militanti Boko Harama biti vraćena za mjesec dana.

"Postaju slabiji iz dana u dan", kazao je BBC-u.

Priznao je da su sigurnosne snage sporo odgovarale na početni napredak pobunjenika na sjveroistoku zemlje. No, u posljednje vrijeme objavljuju informacije kako ostvaruju niz pobjeda nad njima. U nasilju Boko Harama poginulo je više od 15.000 ljudi od 2012. godine.

U ekskluzivnom intervjuu za BBC, predsjednik Jonathan je rekao: "Nadam se da nam neće trebati više od mjesec dana da povratimo stare teritorije koje su u rukama Boko Harama".

Ranije ove sedmice, nigerijska vojska saopćila je kako više ne kontrolira urbane centre Yobe i Adamawa - dva grada koja su najgore pogođena. Ali, poručili su da će država Borno, mjesto rođenja Boko Harama, uskoro biti oslobođena.

Predsjednik Nigerije kazao je kako nije vjerovao da će se ova militantna grupa izgraditi u takvu vrstu kapaciteta.

"Ne trebamo potcijeniti utjecaj iz vana. Otkako je okončan civilni rat mi nismo imali nijedan rat, nismo proizvodili oružje, tako da smo morali tražiti pomoć da obnovimo našu vojsku i zračne snage", dodao je.

Istakao je da su članovi militantne grupe prognani iz mnogih sela i gradova. Većina ih je pobjegla u susjedne države. Dodao je kako vjeruje da je 219 djevojčica otetih u Chiboku živo, te da vlasti tragaju za njima.

"Vjerujem da ćemo ih vratiti", kazao je.

Vezani članci