Kultura
106

Narodno pozorište Sarajevo: Balada "Omer i Merima" prvi put kao balet

FENA
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Jedna od najljepših bh. balada "Omer i Merima" u petak će prvi put biti predstavljena na baletskoj sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Koreografkinja predstave Belma Čečo-Bakrač izjavila je danas da će "pokreti" Tamare Ljubičić i Milana Rusa dočarati ljubav Merime i Omera kao metaforu univerzalne i savremene ljubavi.

"Sa željom da magiju gotovo nestvarne ljubavi postavim u formi baleta opredijelila sam se za klasični stil sa elementima modernog. U tom spoju nastaju sukobi i harmonije pokreta i plesa junaka ove predstave, koja daje mogućnost da se solisti i čitav ansambl sarajevskog baleta pokažu u najboljem svjetlu", kazala je Čečo-Bakrač.

Prvaci predstave naglasili su da im je veliko zadovoljstvo i izazov što prvi put sarađuju na baletskoj izvedbi balade "Omer i Merima".

"Imala sam predivnu saradnju s prvakom Baleta narodnog pozorišta u Beogradu Milanom Rusom, koji igra Omera", kazala je Ljubičić.

Izražavajući nadu da će se saradnja sarajevskog i beogradskog baleta nastaviti Rus je pohvalio kompozitora Đelu Jusića, čija je muzika pomogla da se izvedba predstave dovede do savršenstva, jer nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Jusić će dirigovati predstavom, za koju je libreto napisao Gradimir Gojer. Maštovite kostime izradila je Amna Kunovac-Zekić, a Emir Geljo zaslužan je za scenografiju.

"Karte za premijeru baleta 'Omer i Merima' su rasprodate, a prva repriza bit će izvedena 2. decembra", poručila je direktorica Narodnog pozorišta u Sarajevu Marijela Hašimbegović.