{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najljepši poljupci u historiji umjetnosti

Klix.ba
15.2.2015. u 19:59
18
16
Najljepši poljupci u historiji umjetnosti
18
Ljubavnici Ain Sakhri, Poljubac Gustava KIimta samo su neki od mnogih koji su obilježili historiju umjetnosti. U nastavku vam donosimo najljepše poljupce, a vi sami prosudite koji je onaj najljepši.

Poljubac, Gustav KlimtNa marginama historije decenijama, Gustav Klimt je u posljednje vrijeme prošao oživljavanje kroz ugled - kao da nikada nije pao u nemilost hordama turista u bečkom dvorcu Belvedere. Klimtova umjetnost u njegovoj takozvanoj zlatnoj dobi dala je ovaj nevjerovatni poljubac stidnog para u pozlaćenoj odjeći koji su tako temeljito isprepleteni tako da dva tijela izgledaju kao jedno.

Ljubavnici
Ljubavnici


Ljubavnici, Ain SakhriPronađena u pećini u blizini Betlehema, a sada u zbirci Brianskog muzeja, ova skulptura je napravljena u osvit doba poljoprivrede - i to je najstariji poznati prikaz seksualne ljubavi.

Iako je nemaju lica, i iako im se pol ne može utvrditi, oni se jasno ljube: dvoje ljubavnika, isklesani iz jednog kamena i spojeni za milenijum.Crveni kup na tavanuKlasične grčke vaze često prikazuju poljupce, ali rijetko između muškaraca i žena. Iako javno prikazivanje heteroseksualnih ljubavi može biti etički problematično, naklonost između starijih i mlađih muškaraca - kao što se vidi na ovoj dobro očuvanoj keramičkoj posudi u zbirci Louvre - je smatrana moralnom vrlinom.

Ovo nije poljubac između dva jednaka ljubavnika: bradati stariji muškarac hvata za kosu ljubavnika dok ga vuče prema sebi.

Hercul i Omphale
Hercul i Omphale


Hercules i OmphaleOpisi poljubaca su iznenađujuće rijetki u renesansnom slikarstvu. Ali, početkom 18. stoljeća, uspon rokoko pokreta, erotska ljubavi postaje češća tema za ambiciozne slikare. François Boucher, jedan od najpoznatijih francuskih slikara iz starog režima, prikazuje "grčkog Supermana" u krevetu sa kraljicom Omphale.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: