Kultura
18

Najljepši poljupci u historiji umjetnosti

Klix.ba
Poljubac, Gustav Klimt (Foto: BBC)
LiTer II, 2012 (Foto: BBC)
Ljubavnici Ain Sakhri, Poljubac Gustava KIimta samo su neki od mnogih koji su obilježili historiju umjetnosti. U nastavku vam donosimo najljepše poljupce, a vi sami prosudite koji je onaj najljepši.

Poljubac, Gustav Klimt

Na marginama historije decenijama, Gustav Klimt je u posljednje vrijeme prošao oživljavanje kroz ugled - kao da nikada nije pao u nemilost hordama turista u bečkom dvorcu Belvedere. Klimtova umjetnost u njegovoj takozvanoj zlatnoj dobi dala je ovaj nevjerovatni poljubac stidnog para u pozlaćenoj odjeći koji su tako temeljito isprepleteni tako da dva tijela izgledaju kao jedno.

Ljubavnici (Foto: BBC)
Ljubavnici (Foto: BBC)

Ljubavnici, Ain Sakhri

Pronađena u pećini u blizini Betlehema, a sada u zbirci Brianskog muzeja, ova skulptura je napravljena u osvit doba poljoprivrede - i to je najstariji poznati prikaz seksualne ljubavi.

Iako je nemaju lica, i iako im se pol ne može utvrditi, oni se jasno ljube: dvoje ljubavnika, isklesani iz jednog kamena i spojeni za milenijum.

Foto: BBC
Foto: BBC

Crveni kup na tavanu

Klasične grčke vaze često prikazuju poljupce, ali rijetko između muškaraca i žena. Iako javno prikazivanje heteroseksualnih ljubavi može biti etički problematično, naklonost između starijih i mlađih muškaraca - kao što se vidi na ovoj dobro očuvanoj keramičkoj posudi u zbirci Louvre - je smatrana moralnom vrlinom.

Ovo nije poljubac između dva jednaka ljubavnika: bradati stariji muškarac hvata za kosu ljubavnika dok ga vuče prema sebi.

Hercul i Omphale (Foto: BBC)
Hercul i Omphale (Foto: BBC)

Hercules i Omphale

Opisi poljubaca su iznenađujuće rijetki u renesansnom slikarstvu. Ali, početkom 18. stoljeća, uspon rokoko pokreta, erotska ljubavi postaje češća tema za ambiciozne slikare. François Boucher, jedan od najpoznatijih francuskih slikara iz starog režima, prikazuje "grčkog Supermana" u krevetu sa kraljicom Omphale.