Kultura
0

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH sutra slavi 69. rođendan

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nacionalna i univerzitetska biblioteka (NUB) BiH obilježit će sutra svečanom akademijom u Vijećnici 69 godina postojanja i rada.

Riječ je o jednoj od sedam institucija kulture od državnog značaja kojima od kraja rata do danas nije riješen pravni status, a time ni redovno finansiranje.

Direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina istaknuo je za Agenciju Fena da je Biblioteka 69. rođendan napunila 31. oktobra, ali će program obilježavanja zbog objektivnih okolnosti biti održan tek sutra.

Uvodna i prigodna obraćanja na akademiji će, pored Ovčine, dati i potpredsjednica Akademije nauka i umjetnosti BiH Adila Pašalić-Kreso, sekretar Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS Ljiljana Prelčec, prorektor Univerziteta u Sarajevu Faruk Mekić, te predstavnica Ambasade Republike Austrije Ivana Tolj.

Programom je predviđeno i predstavljanje knjige "Biblioteka koja ima prošlost i budućnost: Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine" autorice Amre Rešidbegović, o kojoj će govoriti jedan od recenzenata Ismet Ovčina i Senada Dizdar sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Također, bit će predstavljen i projekt "Princ Franz Ferdinand i Sophie: digitalna narativna priča", o kojem će govoriti Nadina Grebović-Lendo iz NUB-a BiH te predsjednik Kulturnog foruma BiH Ibrahim Spahić.

Govoreći o statusu NUB-a, Ovčina podvlači da je očigledno kako će se to pitanje rješavati na sudu. Najavljuje da će na akademiji morati ponovo ukazati na aktuelno stanje NUB-a, ali će prije svega fokus biti stavljen na budućnost i obaveze koje stoje pred Bibliotekom kao članicom svih međunarodnih meritornih biblioteških asocijacija.

"Nadamo se da će NUB-a BiH 70. godišnjicu dočekati u boljim uslovima, s riješenim statusom i adekvatnim prostorom. Ovu smo godinu doslovno preživjeli, nismo zatvorili Biblioteku, to nam nikad nije ni bio cilj, iako su sve okolnosti vodile ka tome. Izdržali smo, odlučivši da uradimo sve što je u našoj moći da ne dođe do zatvaranja ove institucije", kazao je on.

Ovčina u tom kontekstu posebno naglašava pomoć Vlade Federacije BiH koja je ove godine intervenisala s grantom za pomoć institucijama kulture od državnog značaja, do konačnog rješenja njihovog statusa. Također, pomoć je pružilo i Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih KS.

"Ti grantovi nisu dovoljni, ali se nadamo da će nove vlasti raditi na rješavanju ovog problema", podvukao je on.

Ovčina najavljuje da će već od sutra početi pripreme za obilježavanje 70. rođendana Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.