|

Muzej Sarajeva na Dan državnosti BiH priprema izložbu "Sarajevo 1914.-2014."

Muzej Sarajeva na Dan državnosti BiH priprema izložbu "Sarajevo 1914.-2014."
110
F
FENA
18.11.2014. u 10:05
2
komentara
110

dijeljenja
Muzej Sarajeva na Dan državnosti BiH priprema izložbu "Sarajevo 1914.-2014." Amra Madžarević (Foto: Klix.ba)
Muzej Sarajeva, u saradnji s Gradskom upravom Grada Sarajeva, organizirat će 25. novembra u Vijećnici izložbu "Sarajevo 1914.-2014.", tragom obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata i Sarajevskog atentata.
Direktorica Muzeja Sarajeva Amra Madžarević ističe za Agenciju Fena da je Muzej, nakon što je u junu obilježio mjesto atentata na prestolonasljednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, te poboljšao ponudu u ovoj instituciji i van njega, za kraj godine je pripremio izložbu posvećenu Sarajevu u poslijednjih sto godina.

"Sarajevo je širom svijeta postalo poznato upravo nakon atentata 1914. godine. Nažalost, devedesete godine prošlog stoljeća su ponovo vratile naš grad u fokus pažnje svjetske javnosti po najdužoj opsadi jednog grada i po agresiji na našu državu. Između ta dva događaja ovaj grad je živio, te pokazao svijetu da može organizovati čak i Olimpijske igre, i to izuzetno uspješno", kazala je Madžarević.

Ona podvlači da se izložbom "Sarajevo 1914.-2014." želi pokazati ne samo istorija grada koja je izuzetno bogata i burna, već i ona druga strana, manje poznata široj javnosti - a to je život.

Najavljuje da je središnji dio izložbe posvećen kulturi porodičnog života i odijevnja kroz periode, čime su uposlenici Muzeja Sarajeva željeli pokazati svo bogatsvo i raznolikost života u Sarajevu.

Na izložbi će uglavnom biti predstavljene fotografije iz fundusa Muzeja i drugih srodnih institucija. Središnji dio izložbe koji, kroz kulturu življenja i odijevanja kroz vrijeme prikazuje obični život sarajevskih porodica, predstavljen je i s karakterističnim eskponatima. Predmete i porodične fotografije za ovu prilku Muzeju su ustupili sugrađani iz svojih privatnih kolekcija.

"Nismo zanemarili ni sport, muziku, arhitekturu, pozorišni život, umjetnost ili mladost. Jednom riječju - život Sarajeva kroz sto godina. Izložba će biti postavljena u jednom sasvim novom, do sada neotkrivenom prostoru Vijećnice - muzeju Vijećnice u suterenu objekta, koji je sam po sebi izuzetan", zaključila je direktorica Muzeja Sarajeva Amra Madžarević.

Otvaranje izložbe, čije su postavljanje pomogli Fond memorijala i BH Telecom, predviđeno je 25. novembra, na dan obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...