Film Alena Drljevića
14

“Muškarci ne plaču” na 53. Međunarodnom Filmskom Festivalu u Chicagu

Klix.ba
Na 53. Međunarodnom Filmskom Festivalu u Chicagu, 21. oktobra, će biti prikazan film "Muškarci ne plaču", rađen u produkciji Deblokade Sarajevo. Na Festivalu u Chicagu film će predstaviti redatelj Alen Drljević.

Chicago Film Festival je najstariji natjecateljski festival u Sjevernoj Americi. Osnovan je 1964. godine od strane Cinema/Chicago kako bi osigurao alternativu komercijalnim holivudskim filmovima koji su u to vrijeme dominirali gradskim kinima.

Festival, koji se održava od 12. – 26. oktobra, svjetski je poznat događaj koji je ugostio najveće filmske zvijezde kao što su Orson Welles, Sophia Loren, Spike Lee, LucinoVisconti, Faye Dunaway, Clint Eastwood, Steven Spielberg, Quentin Tarantino i drugi. Kroz svoje djelovanje predstavio je neke od najznačajnih imena svjetske kinematografije, kao što su redatelji Martin Scorsese, Wim Wenders, BertrandTavernier, Margarethe von Trotta i Krzysztof Kieslowski.

Film "Muškarci ne plaču", koji je do danas nagrađenna filmskim festivalima u KarlovymVaryma, Herceg Novom, Sarajevu, Portorožu, Leskovcu i Skoplju, na Festivalu u Chicagu će biti prikazan u okviru sekcije World Cinema Program.

Osim toga, u organizaciji Deblokade Sarajevo i u saradnji sa Mrežom za izgradnjumira te podrškom fonda NED, film se na zatvorenim projekcijama prikazuje u pojedinim gradovima BiH i regije za vojne veterane, nekadašnje pripadnike različitih vojski koje su ratovale jedne protiv drugih širom bivše Jugoslavije. Projekcije filma su praćene razgovorima sa redateljem filma i publikom, vojnim veteranima. Distribucija filma počinje u drugoj polovini novembra 2017. godine.