Dječiji praznik
96

Mjuzikl "Annie" otvara treći Festival dječije umjetnosti u Sarajevu

Piše: El. B.
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
U susret Festivalu dječije umjetnosti (FEDU) koji će biti održan od 3. do 6. maja na nekoliko lokacija danas je u Narodnom pozorištu Sarajevo održana konferencija za medije tokom koje je naglašeno da je cilj ovog festivala afirmacija knjige, muzike i pozorišne umjetnosti za djecu i mlade.

Festival je dobio prefiks značajnog umjetničkog festivala za djecu od 6 do 14 godina, a tokom njegovog ovogodišnjeg, trećeg izdanja kroz stalne dnevne aktivnosti bit će prezentirano oko 300 učesnika dramskog, literarnog i muzičkog stvaralaštva – profesionalaca iz BiH i regije. Otvorit će ga mjuzikl “Annie“ 3. maja u Narodnom pozorištu Sarajevo, a svaki dan u terminima 11 i 14 sati predstave će igrati u Pozorištu mladih Sarajevo.

Direktor Festivala dječije umjetnosti Fahrudin Kučuk istakao je da ovaj festival tretira četiri najbitnija segmenta u edukaciji i odrastanju djece.

"Ovaj festival vraća autore i djecu na pravo mjesto jer djeca tu neće biti puki konzumenti već aktivni učesnici", rekao je Kučuk.

Izrazio je nadu da će djeca koja učestvuju na festivalu kroz nekoliko godina biti priznati umjetnici.

"Mi im na ovaj način omogućavamo da se poigraju, ponude ono što jesu i prepoznaje ono što vole", rekao je Kučuk.

Bit će otvoren u Narodnom pozorištu Sarajevo mjuziklom "Annie" u kojem prvi put u BiH profesionalne uloge ostvaruju djeca uzrasta od 3 do 14 godina. Muzičku režiju mjuzikla potpisuje mlada umjetnica Alma Ferović-Fazlić koja je i ove godine selektorica muzičkog programa festivala.

U saradnji sa Bosanskim narodnim pozorištem Zenica prošlogodišnju bajku "bajka u bajci" predočili su u predstavu.

"Festival postane zaokružena priča kada dobije svoju vlastitu produkciju, a mi smo presretni što smo realizirali ovaj koprodukcijski projekt. Presretni smo što možemo zahvaljujujći našim resursima i kapacitetima koji nisu zanemarivi scenski uprizoriti prvonagrađenu bajku prošlogodišnjeg konkursa", rekao je Hazim Begagić, direktor BNP Zenica.

Direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo Marijela Hašimbegović čestitala je organizatorima festivala i istakla da treća godina održavanja govori o prisutnosti kritične mase svijesti ljudi o potrebi kontinuiteta održavanja ovog festivala.

"Mnogo smo radili na programu koji je baziran na potrebama djece, jer edukativan teatar je nešto što je jako važno i bitno za djelovanje teatra u budućnosti", rekal je Hašimbegović.

U okviru Festivala bit će održan i takmičarski dio iz oblasti teatra, muzike i književnosti. Osam dječijih predstava iz BiH i regije i dvije festivalske premijere bit će igrane u glavnom takmičarskom programu, nekoliko horova iz BiH sa revijalnim programom, mnoge art radionice, književna druženja, kao i izbor najboljih bajki pristiglih na raspisani konkurs. Nagrade su novčane u ukupnom iznosu od 6.000 KM.

Festival dječije umjetnosti (FEDU) inače je prvi festival ove vrste u BiH i regionu. Partner je Općina Stari Grad, a pokrovitelj Ministarstvo kulture i sporta KS.