Kultura
61

Miranda Lončar: Stand-up je suštinski muška forma, direktna i nemilosrdna

Piše: A. Pobrić
Miranda Lončar, stand-up komičarka iz Mostara, aktivno radi na promociji ovog vida umjetnosti u regionu. Sa kolegicama Marinom Orsag iz Hrvatske i Jelenom Radanović iz Srbije od početka marta nalazi se na turneji koja obuhvata skoro 20 gradova.
Svoju grupu nazvale su Femme Frontal, a publika u BiH može ih gledati 13. marta u sarajevskom art kinu Kriterion i 14. marta u mostarskom OKC Abrašević.

"Sinoć smo u Beogradu imale šesti nastup na turneji i drugi u tom gradu jer su karte za onaj prvi u prošlu nedjelju planule u roku od nekoliko dana. Dakle, radimo dva puta Beograd, dva puta Zagreb… To najbolje govori koliko se ljudima ideja showa dopada i žele ga doći vidjeti", kazala je Lončar za Klix.ba.

Ona ističe da su omiljena tema ženskog stand-upa muško-ženski odnosi.

"Mislim da je ta tema zanimljiva i muškarcima. Tema im je draga, ali kad počnu pričati, vidiš da pojma nemaju. Sve su pogrešno shvatili. Ali, zato je tu Femme Frontal... da objasni stvari!", poručila je ova komičarka dobro poznata domaćoj publici.

Miranda ideje za svoje priče crpi iz vlastitog života, ali ih, kako kaže, preuveličava.

"Nekad 'ukradem' i od prijatelja i familije, i to zna biti dobro, ali ipak nekako preferiram govoriti o iskustvima koje sam sama stekla", objasnila je.

S obzirom da stand-up komedija još uvijek nije afirmisan žanr na našim prostorima, pogotovo izvan nekoliko regionalnih centara, izazovi ovog zanimanja su mnogobrojni.

"Meni je najveći izazov sama organizacija predstava. Iskreno, lakše mi je nasmijati publiku, nego naći pare za prevoz komičara i smještaj", kazala je Lončar.

Zanimalo nas je i kakav je odnos muških kolega prema njoj kao ženi u stand-upu, a Miranda nam je kazala da je, ako je bila dobra, gledaju s divljenjem, a ako je "uprskala", onda je izbjegavaju pogledati u oči.

"To je tako… normala", kaže ova Mostarka.

Ističe da povremeno pogleda i TV show Audicija koji ima za cilj afirmaciju talentovanih komičara.

"Vidjela sam svašta, dobrih stvari, manje dobrih, totalno ludih stvari... Ja sam za to da se radi, da se pokušava, jer samo iz pokušaja mogu nastati i fenomenalne stvari", poručila je.

Kaže da je ne iznenađuje što su žene na stand-up sceni na Balkanu rijetke, jer je to slučaj i u Americi.

"To ne čudi jer je stand-up suštinski 'muška' forma. Komunikacija je direktna, nemilosrdna, isključiva, a to nije baš 'ženski'. Mi uvijek sve nešto uvijeno, 'okolokole', a to u stand-upu ne prolazi", kazala je Miranda i pohvalila svoj rodni grad: "Mostar je fenomenalan u smislu stand-up komedije. Po broju stanovnika Mostar je iznjedrio najviše aktivnih stand-up komičara. Jako puno ulažemo u radionice koje održava prof. Adi Fejzić, jako puno ulažemo u večeri otvorenog mikrofona na kojima se vježba novi materijal i na kojima nove nade stand-up komedije imaju priliku okušati se u ovom žanru. Dakle, puno radimo na edukaciji i praksi, tako da smo za jedan realno manji grad postigli fenomenalne rezultate".