{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Milomir Kovačević Strašni kandidat za Šestoaprilsku nagradu

Klix.ba
30.1.2015. u 08:06
571
7
Milomir Kovačević Strašni kandidat za Šestoaprilsku nagradu
571
Umjetnička galerija BiH i Udruženje Urban iz Sarajeva kandidovali su poznatog bh. fotografa Milomira Kovačevića Strašnog za najveće priznanje Grada Sarajevo – Šestoaprilsku nagradu.
Milomir Kovačević Strašni
Milomir Kovačević Strašni
U kandidaturi se između ostalog navodi da je Milomir Kovačević Strašni duboko vezan za Sarajevo i neosporan je i nezaobilazan svjedok njegovog postojanja od sredine 80-ih godina pa do danas. Posebno se ističe njegov rad tokom opsade Sarajeva kada izbliza prati sve ono po čemu će Sarajevo biti poznato u cijelom svijetu. Iz dana u dan on sa svojim aparatom svjedoči o životu opkoljenog grada iznutra. Njegove fotografije se drastično razlikuju od fotografija stranih kolega. Dok su oni vrebali da na što bizarniji način uhvate smrt, on je bilježio život i otpor tom teškom vremenu. U tom haosu pokušavao je da stvori, makar na fotografijama, nešto skladno i vizuelno čisto.

Također se navodi da je Milomir Kovačević Strašni dobitnik mnogih priznanja, među kojima je i priznanje Predsjednika Francuske koji ga je proglasio Vitezom za zasluge za fotografski rad i angažman.

Direktor Umjetničke galerije BiH, Strajo Krsmanović, napominje da su Kovačevićeve izložbe u Umjetničkoj galeriji i drugim mjestima u gradu "prvorazredni kulturni događaji, te da nakon nagrada dobijenih u inostranstvu nedostaje priznanje grada za koji i sam kaže da je njegov grad, njegova sudbina."

"Čast nam je bila odazvati se pozivu Umjetničke galerije BiH da podržimo kandidaturu najznačajnijeg sarajevskog fotografa za ovu nagradu. Osim što je ovaj grad na svaki način obilježio život Milomira Kovačevića, osobno vjerujem da je i Kovačević obilježio život grada. Nadam se da će Grad Sarajevo to potvrditi dodjelom ovog priznanja Strašnom", kaže predsjednik Udruženja Urban Jasminko Halilović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: