Hrvatska glumica
25

Mia Begović za Klix.ba: Gluma mi je pomogla da prevaziđem životne brodolome

Piše: A. K.
Mia Begović (Foto: D. Z./Klix.ba)
Mia Begović (Foto: D. Z./Klix.ba)
Proslavljena hrvatska pozorišna i televizijska glumica Mia Begović svojom nesvakidašnjom energijom plijeni pažnju gdje god da se pojavi. Na umjetničkoj sceni je već 35 godina, a u razgovoru za Klix.ba osvrnula se na svoju monodramu "Sve što sam prešutjela", teške životne trenutke, gubitak sestre Ene Begović, majčinstvo i emocije koje sa sobom nosi.

Ova 56-godišnja glumica trenutno je angažirana na svojoj autorskoj monodrami "Sve što sam prešutjela" u kojoj bez zadrške progovara o vlastitom životu, karijeri, ljubavi... Begović u razgovoru za Klix.ba kaže da se prilikom svake izvedbe ovog komada osjeća izuzetno dobro.

"Željela sam napraviti monodramu koju ću svaki put igrati s jednakom strašću, kao da je izvodim prvi put, što sam i postigla. Proces je bio dugotrajan i sad kad nailazim na pozitivan odjek publike koja prepoznaje sebe u ovome, citirajući moje rečenice, izrazito sam ispunjena. Prijatelj od kćerke me pitao da li me može nazvati u svakoj svojoj dilemi, na što sam mu odgovorila da ne traži puno od sebe, jer je mlada osoba koja treba uživati u svojoj mladosti, a bit će vremena za mudrosti", priča za Klix.ba Begović koja je na stvaranju teksta monodrame radila dvije godine.

Monodrama spada u red najzahtjevnijih dramaskih formi, a naša sagovornica nam kaže da na sceni svaki put ima veliku odgovornost.

"Međutim, s time se ne smijem opterećivati, jer bih znatno više griješila. Meni zrelost i iskustvo pomažu, ali mi se u Australiji dogodilo da mi je mozak u potpunosti blokirao. Šaptačice u tom trenutku nije bilo te sam izašla s bine, pronašla sam scenu i nakon toga smo za dvije minute dobili aplauz. Tada sam shvatila da nema greške na sceni, ali bez tog iskustva se ne bih mogla usuditi ni da pomislim igrati monodramu", ističe Begović.

Ova forma je zahtjevna i u psihofizičkom smislu, međutim, ovu hrvatsku glumicu izlazak pred publiku svaki put obnavlja u potpunosti.

"Pred izvedbu cijeli dan je podređen njoj, jer takve stvari se mogu raditi samo uz ogromnu disciplinu. Obožavam svoj posao i kada dobijem povratak od publike divno se osjećam. To je ono zbog čega sam radila 30 godina", nastavlja Begović.

"S Enom je otišao dio mene"

Da gluma ima terapijsko djelovanje potvrđeno je i kroz primjer naše sagovornice. Progovarajući na sceni o bolnim trenucima u životu Begović je pomoglo da prevaziđe životne brodolome i tragedije koje su je zadesile, a među njima je i smrt njene sestre Ene, istaknute glumice koja je prije 19 godina smrtno stradala u saobraćajnoj nesreći.

"Nakon gubitka moje sestre ja osjećam samo ljubav, a ne ogromnu tugu, jer sam taj dio svoga srca napunila ljubavlju do kraja. Kroz život su me spašavale i šale na vlastiti račun. Upravo u teškim životnim situacijama to mi je omogućilo da ih prevaziđem, a u biti svaki put pričajući o njima i šaleći se na taj račun, sebi olakšavam život", otkriva nam Begović.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Veliki oslonac u svemu što je radila Mia je imala upravo u svojoj sestri Eni čije riječ podrške joj danas nedostaju. Kako nam kaže, sada se liječi samoćom.

"Po prirodi sam društvena osoba, volim komunicirati konstruktivno, a tragedija me totalno promijenila. U potpunosti sam se povukla u sebe. Ona mi naprosto nedostaje, jer smo bile prijateljice i tako smo se i gledale. Taj naš odnos smo nadograđivale i bila mi je čast da me jedna takva osoba izabrala za svoju prijateljicu", nastavlja Begović.

Teška životna iskustva je nisu ojačala.

"Da budem iskrena, mogla sam i bez njih, jer niko ne želi baš toliko bolnih iskustava. Nemoguće je izuzeti gubitak sestre. Imale smo isti stav prema umjetnosti, naš život je prvenstveno bio pozorište. Uistinu sam ostala bez dijela sebe. Severina je rekla jednu divnu rečenicu: 'Sa svakom borbom sam bila siromašnija i oslabljena, a ne jača'. Ja bih dodala na ovo da nam nema druge, već da nastavimo dalje. Rekla bih i da sam zaljubljenik u život kroz koji nailazim na nesvakidašnja iskustva", kaže nam Begović.

S njom nije lako

Naš razgovor nastavili smo u smjeru međuljudskih odnosa. Begović nam kroz osmijeh kaže da je veoma talentirana za to da muškarce pretvori u sebi veoma dobre prijatelje.

"Moj veliki prijatelj nažalost je preminuo, a između nas je bila veoma čudna hemija. Međutim, dogovorili smo se da nećemo nikada probati nešto više. Strastvena sam, a moja kćerka kaže da nije lako sa mnom. Ili ćutim, ili sam veoma aktivna. Uvijek mi je bitno da sam super glumica i prijateljica, u ljubavi sam izuzetno zahtjevna, strastvena i osjetljiva. I uistinu nije jednostavno sa mnom, jer je izuzetno teško pomiriti sve navedeno", nadovezuje se Begović.

Ponosna je majka 27-godišnje kćerke s kojom je na poseban način ostvarila vezu u vremenu kada je majka djetetu najpotrebnija. Upravo u tim godinama je promijenila redoslijed prioriteta te je posao ostavila po strani.

Glumica, poduzetnica, humanitarka...

Govoreći o odgoju djeteta ističe da je potrebno živjeti po istinskim ljudskim vrijednostima.

"Istinske ljudske vrijednosti je potrebno pokazivati, a ne pričati o njima. Bavim se humanitarnim radom, jer smatram da je to obaveza svakog čovjeka, bio on poznat, ili ne. Izuzetno sam ponosna na kćerku jer je i ona izuzetno aktivna u humanitarnom radu. Ja joj nikada nisam rekla da napravi to sve", navodi primjer Begović.

Tokom vremena Begović se uvjerila u to da mnoge stvari radi veoma dobro. Za sebe kaže i da je poduzetnica, s obzirom na to da se bavi turizmom, nekretninama i porodičnim biznisom, odnosno uzgojem maslina, a sada je djelatnost proširila i na proizvodnju čaja od maslinovog lista.

Kroz tri i po decenije umjetničkog rada Begović je ostvarila veliki broj uloga, a posebno se ističe više od 70 glavnih rola. Kada se osvrne na postignuto, ova hrvatska glumica nam priča da je jednu ulogu ostala dužna sebi.

"Ulogu barunice Meldegg Cranensteg u predstavi 'U logoru' danas bih drugačije uradila. Reditelj me tu stavio u okvire. Bila sam premlada, ali me ludost ugurala na scenu i onda kada sam znala da nisam do kraja napravila kreaciju po svome. Ovu ulogu na drugačiji način dugujem sebi, odnosno da je odigram onako kako ja to hoću", iskrena je Begović.

Mia Begović je sarađivala s najvećim glumačkim imenima i rediteljima, a poseban utisak na nju je ostavila glumica Vanessa Redgrave.

"Imala sam tu čast igrati s njom u veoma bitnom filmu čija je dobit u cijelosti namijenjena za ravnopravnost žena u Africi i borbu protiv zlostavljanja. Snimanje je trebalo trajati jedan dan, ali smo onda izmišljali tekst kao bi se ona i ja družile pet dana. Privilegija je kada vas tako velika glumica i osoba izabere za partnericu na setu. Dane smo provodili u snimanjima i razgovorima, a ona me fascinirala do kraja i u biti me negdje potaknua da budem što normalnija i toplija. Ona je jednostavna u prilazu, a tako moćna u svojoj misli. Tako je normalna bez imalo bahatosti što je zadivljujuće", kazala je Begović na kraju razgovora za Klix.ba.