Kultura
23

Kunić: Sevdalinka mora biti sačuvana u svom izvornom obliku

FENA
Foto: Fena
Foto: Fena
"Promjene u načinu izvođenja sevdalinke i njeno predstavljanje izvan BiH“ bila je tema javne tribine koja je održana večeras u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli , a ususret 7. Festivalu sevdalinke TK-a "Sevdalinko u srcu te nosim“.

"Sve ove godine mi isključivo radimo na izvornosti sevdalinke. Ni interpretacijom ni aranžmanima ne odstupamo od izvornosti. Veoma je važno ko ode da nas predstavlja van BiH. Ako je to pravi predstavnik, onda će dobiti izvornu intepretaciju. Uz dužno poštovanje prema mladima koji se bave sevdalinkom, mislim da se ne bi puno trebali udaljavati od njene izvornosti, odnosno od temelja koji su joj postavljeni", kazala je Ramiza Milkunić, predsjednica Udruženja estradnih izvođača TK-a.

Nakon ratnih dešavanja u BiH, kako je kazala Mirela Ibrahimović-Mehanović, muzikolog, pojavljuju se različiti muzički utjecaji koji potiskuju očuvanje sevdalinke u drugi plan.

"Taj uticaj folk muzike je zaista bio agresivan. S druge strane, jako smo brzo ostali bez doajena sevdalinki koji više nisu među nama, tako da su mladi izvođači bili podložni takvim utjecajima i kvaziritmovima. Današnji izvođači komercijalizuju sevdalinku i na taj način prikrivaju svoje neznanje o tradiciji. Oni sevdalinku prilagođavaju sebi. Nažalost, ne razmišljaju o tome da vrše destrukciju sevdalinke", istakla je Ibrahimović-Mehanović.

Jedan od učesnika tribine bio je i Mirsad Kunić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK-a, koji je kazao da je ova institucija i proteklih godina podržavala ove tribine koje prate Festival "Sevdalinko u srcu te nosim“.

"Mislim da bilo ko drugi dođe na mjesto ministra mora imati razumijevanja za ove sadržaje, jer se radi o njegovanju naše autentične kulturne vrijednosti koja se zove sevdalinka i koja mora biti sačuvana u svom izvornom liku", poručio je ministar Kunić, koji je na tribini govorio o literarnim književnim vrijednostima koje sevdalinka nosi u sebi.