Kultura
0

Koncert klarinetiste Ernesta Molinarija u Bošnjačkom institutu

Klix.ba
JU Sarajevo art organizuje koncert klarinetiste Ernesta Molinarija (Švicarska), u petak, 20. marta u 19:30 sati u Bošnjačkom institutu-Fondacija Adila Zulfikarpašića. Na programu će biti djela kompozitora Scelsija, Rihma, Aperghisija i Molinarija.

Švicarski klarinetist, Ernesto Molinari, rođen je u Luganu, u Švicarskoj 1956. godine. Klarinet je studirao u Bazelu a bas-klarinet u Amsterdamu nakon čega se afirmisao kao solista za oba ova instrumenta iz porodice klarineta.

Za njega su posebno komponovana brojna djela, a njegov odvažni pristup muziciranju inspirisao je jednu novu generaciju klarinetista. U periodu od 1994. do 2005. nastupao je kao klarinetista u Bečkom solističkom ansamblu Orkestra Klangforum Wien (Viennese Soloist Ensemble Klangforum Wien).

Također je nastupao kao solista i kamerni muzičar na prestižnim muzičkim festivalima (Salzburg, Pariz, Lucern, Berlin, itd.), te širom Evrope i svijeta, tako da su mu jazz, te klasična i savremena muzika vrlo bliski. Do sada je snimio četiri studijska albuma, između ostalih sarađivao je i sa flautistom Philippeom Racineom, sa kojim je snimio album pod nazivom "Let's Have a Good Good Good Good Time".