|

Kako su umjetnici dobivali nadimke: Švabo, Pinki, Piksi...

Kako su umjetnici dobivali nadimke: Švabo, Pinki, Piksi...
6
Piše: G. D.
25.1.2015. u 11:20
18
komentara
6

dijeljenja
Pretpostavlja se da su nadimci imali svoje mjesto još u paganskim vremenima. Tada su imali snažan magijski motiv - štitili su novorođenčad i djecu od demona.
Aleksandar Stojković Piksi Aleksandar Stojković Piksi
Pravo ime se vješto krilo, naročito, kako kažu predanja, od vještica, da ne bi naškodile djetetu. Nadimci se najčešće dobijaju u djetinjstvu, a teoretski ih je moguće dobiti cijeloga života. Povodi za dodjeljivanje nadimaka su i konkretni i apstraktni - izgled, ponašanje, naglašena osobina, neki događaj, zanimanje, hobi, šala...

Pojedine banjalučke umjetnike većina njihovih sugrađana više i ne zna po imenima, nego isključivo po nadimcima. Malo ko je znao da se nedavno preminuli teoretičar i književni i pozorišni kritičar Gugo Lazarević zvao Predrag. Ili da je pravo ime muzikologa Buce Kenjalovića Milorad.

Banjalučkog reditelja Nemanju Savanovića su i profesori znali jedino kao - Švabu. Taj nadimak je dobio davno, u djetinjstvu, a razlog je i do danas manje-više tajnovit.

"Postojalo je neko pravilo da svaki Nemanja dobije nadimak Švabo. Meni su to objasnili tako što su rekli da ih ime Nemanja asocira na Njemačku i tako je to krenulo. Ne sjećam se ko me je prvi tako prozvao, znam da sam u početku mislio da je sve šala, ali sam u životu upoznao barem sedmoricu ili osmoricu Nemanja sa istovjetnim nadimkom i istovjetnim objašnjenjem", priča Švabo Savanović.

Pjesnika Ranka Preradovića svi zovu Deda, a priča o "rođenju" tog nadimka je zapravo više nego jednostavna.

"Radio sam na televiziji prije mnogo godina i bio sam među prvima koji su se oženili i dobili dijete. Kasnije sam bio prvi među onima koji su dobili i unuče, tako da me od tada svi zovu Deda", kaže Preradović.

Dejan Zorić Pinki Dejan Zorić Pinki


Među glumcima je, ipak, najviše onih sa nadimcima. Glumca i umjetničkog direktora Narodnog pozorišta RS Aleksandra Stojkovića svi znaju po njegovom fudbalskom nadimku Piksi.

"Nadimak mi je dao još u prvom razredu srednje škole profesor odbrane i zaštite. Piksi je tada bio naš najbolji fudbaler i bio sam ponosan što dijelimo drugo ime. Prije nekoliko godina sam gostovao na radiju, kada me ekipa sa radija direktno u program spojila sa Piksijem. Nisam mogao vjerovati. Pozdravio me i rekao da cijeni moj rad, ali i to što imamo isti nadimak. Međutim, zamjerio mi je što sam partizanovac", priča Piksi.

Glumac Gradskog pozorišta "Jazavac" iz Banje Luke i muzičar Dejan Zorić Pinki kaže da samo omiljeni ljudi u društvu imaju nadimke.

"Nadimak Pinki dobio sam još u sedmom razredu. Prvo su me svi zvali Pinokio, jer mi je prvo narastao nos, pa onda sve ostalo. Petnaestak dana su me zvali Pinokio, a onda je neko dobacio Pinki i tako je ostalo do danas. Ispočetka nisam volio svoj nadimak, međutim, sada ga obožavam", priča Pinki.
Prijavi grešku


Komentari (18)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...