{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kako su umjetnici dobivali nadimke: Švabo, Pinki, Piksi...

25.1.2015. u 11:20
6
18
Kako su umjetnici dobivali nadimke: Švabo, Pinki, Piksi...
6
Pretpostavlja se da su nadimci imali svoje mjesto još u paganskim vremenima. Tada su imali snažan magijski motiv - štitili su novorođenčad i djecu od demona.
Aleksandar Stojković Piksi
Aleksandar Stojković Piksi
Pravo ime se vješto krilo, naročito, kako kažu predanja, od vještica, da ne bi naškodile djetetu. Nadimci se najčešće dobijaju u djetinjstvu, a teoretski ih je moguće dobiti cijeloga života. Povodi za dodjeljivanje nadimaka su i konkretni i apstraktni - izgled, ponašanje, naglašena osobina, neki događaj, zanimanje, hobi, šala...

Pojedine banjalučke umjetnike većina njihovih sugrađana više i ne zna po imenima, nego isključivo po nadimcima. Malo ko je znao da se nedavno preminuli teoretičar i književni i pozorišni kritičar Gugo Lazarević zvao Predrag. Ili da je pravo ime muzikologa Buce Kenjalovića Milorad.

Banjalučkog reditelja Nemanju Savanovića su i profesori znali jedino kao - Švabu. Taj nadimak je dobio davno, u djetinjstvu, a razlog je i do danas manje-više tajnovit.

"Postojalo je neko pravilo da svaki Nemanja dobije nadimak Švabo. Meni su to objasnili tako što su rekli da ih ime Nemanja asocira na Njemačku i tako je to krenulo. Ne sjećam se ko me je prvi tako prozvao, znam da sam u početku mislio da je sve šala, ali sam u životu upoznao barem sedmoricu ili osmoricu Nemanja sa istovjetnim nadimkom i istovjetnim objašnjenjem", priča Švabo Savanović.

Pjesnika Ranka Preradovića svi zovu Deda, a priča o "rođenju" tog nadimka je zapravo više nego jednostavna.

"Radio sam na televiziji prije mnogo godina i bio sam među prvima koji su se oženili i dobili dijete. Kasnije sam bio prvi među onima koji su dobili i unuče, tako da me od tada svi zovu Deda", kaže Preradović.

Dejan Zorić Pinki
Dejan Zorić Pinki


Među glumcima je, ipak, najviše onih sa nadimcima. Glumca i umjetničkog direktora Narodnog pozorišta RS Aleksandra Stojkovića svi znaju po njegovom fudbalskom nadimku Piksi.

"Nadimak mi je dao još u prvom razredu srednje škole profesor odbrane i zaštite. Piksi je tada bio naš najbolji fudbaler i bio sam ponosan što dijelimo drugo ime. Prije nekoliko godina sam gostovao na radiju, kada me ekipa sa radija direktno u program spojila sa Piksijem. Nisam mogao vjerovati. Pozdravio me i rekao da cijeni moj rad, ali i to što imamo isti nadimak. Međutim, zamjerio mi je što sam partizanovac", priča Piksi.

Glumac Gradskog pozorišta "Jazavac" iz Banje Luke i muzičar Dejan Zorić Pinki kaže da samo omiljeni ljudi u društvu imaju nadimke.

"Nadimak Pinki dobio sam još u sedmom razredu. Prvo su me svi zvali Pinokio, jer mi je prvo narastao nos, pa onda sve ostalo. Petnaestak dana su me zvali Pinokio, a onda je neko dobacio Pinki i tako je ostalo do danas. Ispočetka nisam volio svoj nadimak, međutim, sada ga obožavam", priča Pinki.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: