29. oktobra na sceni NPS
154

Izudin Bajrović uoči premijere "O medvjedima i ljudima": Ovo je priča o borbi za opstanak

E. Sk.
Izudin Bajrović: Rad u teškim uslovima (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Izudin Bajrović: Rad u teškim uslovima (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Premijera predstave "O medvjedima i ljudima" hrvatskog reditelja Saše Anočića bit će izvedena 29. oktobra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS).

Tim povodom danas je održana press konferencija na kojoj je, između ostalog, premijeru najavio i Izudin Bajrović, direktor NPS-a, osvrnuvši se na teške uslove u kojima rade s obzirom na lošu epidemiološku situaciju.

"Nastavljamo kreiranje 'korona repertoara', to je očigledno jedan težak period u historiji pozorišta, nadamo se da neće dugo trajati. U ovoj neizvjesnosti nije jednostavno prognozirati, radimo repertoar koji je prilagođen svim mjerama i takozvanom 'novom normalnom'. No, moramo se pomiriti s tim da nam je to obaveza", kazao je Bajrović.

Saša Anočić: Osjećam se čudno i svečano u isto vrijeme (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Saša Anočić: Osjećam se čudno i svečano u isto vrijeme (Foto: D. Ć./Klix.ba)

Od kada je pozorišta, dodaje, postoji neizvjesnost da li će premijera biti spremna i da li će biti prikazana kada je planirano, tako je i ovaj put.

"Postoji i neizvjesnost da li će predstava biti kvalitetna i tehnički dovoljno dobra, a u ovom vremenu ta neizvjesnost je mnogo izraženija. Premijera je planirana za 29. oktobar i nadamo se da će sve biti uredu i prema planu", kazao je Bajrović.

Osim epidemioloških problema, istakao je i dodatni problem, odluku koju je donijela Skupština KS, odnosno moratorij na zapošljavanje.

"Ta odluka podrazumijeva da s našim vanjskim saradnicima ne možemo potpisati ugovore. Nadamo se da će pozorište, uprkos svemu, nastaviti raditi, na zadovoljstvo svih nas koji živimo od toga, kao i naše publike", poručio je Bajrović.

Riječ je zatim prepustio gostu iz Zagreba, glumcu i reditelju Saši Anočiću koji je pisao tekst za ovu predstavu.

"Osjećam se čudno i svečano u isto vrijeme, čudno jer se u ovakvim uvjetima radila predstava, u nekoj tišini, bez svađe i podignutog tona i u jednom momentu. Svi glumci su izvrsni, kod njih je bilo toliko želje da sam se u određenom trenutku osjećao nelagodno. Nadam se da će publika vidjeti ono što smo napravili. Drago mi je što sam ovdje upoznao mlade nade, izvrsne talente. Nema glavne uloge, sve uloge su podjednake i to je bogatstvo našeg ansambla", kazao je Anočić.

Predstava "O medvjedima i ljudima" je, kako kaže, priča o malim ljudima kojima je borba za opstanak postala svakodnevnica.

Press konferencija u NPS (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Press konferencija u NPS (Foto: D. Ć./Klix.ba)

"Ovo je priča o nama, malim ljudima koji su oštećeni na neki način, ne svojom krivnjom, nego zbog vremena i mjesta u kojem se nalaze, pa se u takvim situacijama najviše istresaju na one koje najviše vole. Nadam se da će svako pronaći dio sebe u ovoj priči", kazao je reditelj.

Završnu riječ imala je poznata glumca Minka Muftić.

"Bilo je nestvarno ugodno raditi na ovoj predstavi. Mislim da imamo jednu neuobičajenu priču, proces rada na predstavi je bio veoma kreativan i divan. Uprkos svemu, čovjek ipak opstaje. Život i vrijeme nose svoje odlike, bure, a na nama je da prolazimo kroz njih", kazala je Muftić.