|

Izložba crteža umjetnika Izeta Alečkovića u Zvonu

Izložba crteža umjetnika Izeta Alečkovića u Zvonu
3
Klix.ba
17.11.2014. u 09:59
0
komentara
3

dijeljenja
Izložba crteža umjetnika Izeta Alečkovića u Zvonu
U ponedjeljak, 17. novembra u 21h u sarajevskoj galeriji Zvono biće otvorena izložba crteža umjetnika Izeta Alečkovića.
"Kao profesor crtanja u Umjetničkoj školi, crtanjem se bavim oduvijek. Crtež je fundament svake slike. Ali ranije nisam izlagao crteže kao kompletnu postavku samostalne izložbe. Intimni alternativni prostori kao što je Zvono idealni su za predstavljanje crteža", kaže bosanskohercegovački umjetnik Izet Alečković pred pripremu izložbene postavke u sarajevskoj galeriji Zvono koja na novoj adresi i većem izlagačkom prostoru nudi odlične uslove za obimnije umjetničko predstavljanje.

"Da bi u bilo čemu bilo likovnosti onda to mora proći kroz dugotrajan proces, iskustvo, ideju i maštu, odnosno sve ono što stvara likovno djelo. Nisam pristalica slučajnog, mada se nekada može desiti i da slučajno bude dobro, ali u višku se mora vršiti selekcija, kako na slici tako i na bilo kom drugom likovnom radu u kom je najvažnije da se vodi računa o vrijednosti. Koliko će likovni rad imati vrijednosti u sebi zavisi naravno od autora i njegovog iskustva. Crtež je likovna forma koja se najbolje ogleda u svim likovnim vrijednostima. Slika je samo dopuna crteža. Crteži koji će biti predstavljeni u Zvonu bili su zamišljeni kao skice a onda su jednostavno bile dobre skice i ostale kao crteži, onosno kao završen konačan rad. Rađeni su u akrilik tehnici", pojašnjava Izet Alečković koji je i ranije izlagao u ovoj galeriji.

Izet Alečković rođen je u Sarajevu 1944. godine. U Sarajevu je završio Akademiju likovnih umjetnosti i predaje na sarajevskoj Školi primijenjenih umjetnosti. Svoj rad je predstavio na brojnim samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu.Trošnost ljudske egzistencije jedna je od osnovnih autorovih preokupacija.

Predsjednik je Udruženja likovnih umjetnika Kantona Sarajevo i član Udruženja likovnih umjetnika BiH.

'"Želio sam da početak rada Zvona na novoj lokaciji obilježe izložbe umjetnika koji su višegodišnji prijatelji galerije. Novo Zvono smo otvorili izložbom Vere Glumac, sarajevske umjetnice koja trenutno živi u Švedskoj. Posljednji put je u Zvonu izlagala prije 27 godina kada smo takođe neko od tadašnjih preselenja proslavili njenom izložbom. Drago mi je da je sljedeći autor Izet Alečković, višedecenijski kolega i prijatelj Zvona. Drago mi je da će predstaviti crteže velikih formata za šta imamo odlične uslove. I sretan sam što u svakom smislu uspijevamo očuvati kontinuitet, kako u radu galerije tako i u njegovanju prijateljstava, u vremenu kada do kontinuiteta malo ko drži", kaže Aleksandar Saša Bukvić koji već četvrtu deceniju vodi programe u galeriji Zvono.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.