Kultura
11

Iste smo ljubavi ti i ja: Knjiga o svakodnevnim borbama djece sa poteškoćama u razvoju

Piše: Š. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Knjiga za djecu "Iste smo ljubavi ti i ja" autorica Feride Duraković, Sonje Jurić i Tanje Stupar-Trifunopvić promovisana je danas u Sarajevu.

Knjiga je rađena u saradnji sa Save the Children fondacijom u okviru programa i kampanje koju Fondacija vodi na globalnom nivou pod nazivom "Za svako dijete".

Knjiga služi kao svojevrsna promocija predškolskog obrazovanja kao jednog od ključnih preduslova za kvalitetan psihofizički razvoj svakog djeteta i njihove integracije u društvo.

Predškolsko obrazovanje temelj je za uspješnu budućnost i priča o njemu je značajna za svu djecu, naročito onu koja dolazi iz ranjivih skupina i koja nije u istoj startnoj poziciji kao i druga djeca.

"Cilj knjige triju autorica jeste promocija priče o inkluziji i pružanju podrške djeci koja su drugačija kako bi mogla na adekvatan način biti uključena u društvene tokove i ostvariti bolju i uspješniju budućnost", kazao je Ahmed Pjano direktor programa u organizaciji "Save the Children" za Balkan.

"Iste smo ljubavi ti i ja" sastoji se od šest priča djece sa poteškoćama u razvoju . U svakoj priči je jedan lik koji se bori sa svakodnevnim zdravstvenim poteškoćama kao i društvom koje ga okružuje želeći jednako pravo na obrazovanje i druženje kao i ostala djeca.